Utskriftsdatum: 26 July 2017

Avgifter för livsmedelskontroll

Inom livsmedelkontroll finns det tre olika typer av avgifter; registeringsavgift, årsavgift och debitering för extra offentlig kontroll.

Registeringsavgift

Vid registrering av ett livsmedelsföretag tas en handläggningsavgift ut. Avgiften motsvarar en timmes arbete och är en engångsavgift. Observera att avgiften tas ut även om verksamheten inte startar.

Årsavgift

En kontrollavgift ska årligen betalas till kontrollmyndigheten. Hur många kontrolltimmar en verksamhet ska ha bestäms utifrån riskklassningen av verksamheten.

Hur en verksamhet riskklassas beror på följande:

  • Vilken typ av verksamhet som ska bedrivas
  • Vilka livsmedel som ska hanteras
  • Produktionens storlek
  • Om verksamheten gör mat till känsliga grupper, till exempel till allergiker, förskolebarn, sjuka eller gamla.
  • Om verksamheten märker och/eller förpackar produkter eller om verksamheten har en meny över vad de serverar.

Den årliga kontrollavgiften bestäms sedan genom att antalet kontrolltimmar multipliceras med den timtaxa som kommunfullmäktige fattat beslut om.

I kontrolltiden ingår inläsning inför kontrollen, kontroll av verksamheten (inspektion, revision, provtagning och analys), upprättande av kontrollrapport, bedömning av analysresultat, samt registerhållning.

Om en verksamhet har goda rutiner, ett bra system för egenkontroll och har varit utan avvikelser flera inspektioner i rad kan den årliga kontrolltiden sänkas, och därmed sänks även den årliga avgiften. För en verksamhet som däremot missköter sig och vid upprepade tillfällen har allvarliga brister kan kontrolltiden och årsavgiften komma att höjas.

Läs mer om kontrolltid och riskklassning på Livsmedelsverkets hemsida (www.slv.se).

Observera att avgift debiteras årligen om inte ansvarig livsmedelföretagare meddelar i förväg att anläggningen upphört eller bytt ägare. Samhällsbyggnadsnämnden måste få vetskap om förändringar, som avslutad verksamhet/ägarbyte i slutet av pågående år, samma år som kontrollavgift har betalats – i annat fall finns det risk att debitering av årsavgift görs trots att verksamheten inte är aktiv/har förändrats.

Avgift för extra kontroll     

Om den ordinarie/årliga kontrollen visar på brister i livsmedelsföretagets verksamhet, kan det krävas ytterligare kontrolltillfällen för att se att bristerna har åtgärdats. Extra kontroll betalas av det ansvariga företaget genom debitering enligt timtaxa. Vid extra kontroll debiteras all tid, inte bara det som är kontrolltid. Timdebitering används även vid befogade klagomål samt vid konstaterade matförgiftningar. Även kostnader för eventuell uppföljande provtagning kan debiteras företaget.