Naturvårdsprojekt

Borgholms kommun arbetar aktivt med att förbättra vår naturvård och de ekosystemtjänster naturen ger.

Arbete med naturvård och ekosystemtjänster bidrar till måluppfyllelse av ett flertal av Agenda 2030-målen och Sveriges miljömål.

De Agenda 2030-mål som främst berörs av arbetet är:

  • Hälsa och välbefinnande
  • Rent vatten och sanitet
  • Hållbara städer och samhällen
  • Hållbar konsumtion och produktion
  • Bekämpa klimatförändringar
  • Hav och marina resurser
  • Ekosystem och biologisk mångfald

Av Sveriges miljömål är det främst

  • Ett rikt växt- och djurliv
  • Levande skogar
  • Myllrande våtmarker
  • Levande sjöar och vattendrag
  • God bebyggd miljö
  • Ett rikt odlingslandskap
  • Hållbar stadsutveckling

Ett etappmål för en hållbar stadsutveckling som bidrar till de nationella målen är att senast 2025 ska en majoritet av Sveriges kommuner ta tillvara och integrera stadsgrönska och ekosystemtjänster i urbana miljöer vid planering, byggande och förvaltning i städer och tätorter.

Handlingsplan för ekosystemtjänster

Borgholms kommun har antagit en ny handlingsplan för sitt arbete med att bevara och stärka ekosystemtjänster.

Ekosystemtjänster är alla produkter och tjänster som ekosystemen ger människan och som bidrar till vår välfärd och livskvalitet. Ett exempel är att vatten som infiltreras renas innan det kommer ut i Östersjön, vilket minskar övergödningen av havet. Handlingsplanen innehåller en lång rad åtgärder som Borgholms kommun ska arbeta med, vilket exempelvis berör hur skogen sköts, fler åtgärder för pollinerande insekter och att hålla kvar vatten i landskapet.

Ta del av handlingsplanen för ekosystemtjänster

 LONA naturvårdsprojekt

Alla kommuner har ett ansvar för det lokala naturvårdsarbetet i sin kommun, både inom den fysiska planeringen och för genomförande av konkreta åtgärder.

Kommuner och ideella organisationer kan söka pengar till åtgärder Lokala Naturvårdssatsningen (LONA) för att bevara biologisk mångfald eller göra naturen tillgänglig. Vill du initiera ett LONA-projekt? Hör av dig till vår miljöstrateg.

Pågående projekt

Hyggesfritt skogsbruk

Borgholms kommun har ca 230 ha skogsmark, där allt sköts med hyggesfria metoder. Beslutet om att bruka skogen hyggesfritt infördes under våren 2022, och vi arbetar nu med att göra om vår skogsbruksplan med den nya inriktningen av skötsel. Syftet med att arbeta med hyggesfria metoder är att minska påverkan på ekosystemet vid uttag av virke. Med hyggesfritt skogsbruk får man fler ekosystemtjänster från skogen, så som vattenrening och flödesreglering, rekreation och friluftsliv och biologisk mångfald.

Pollinering

I Sverige finns nästan 300 arter av bin, och 2/3 av dessa bygger sina bon i marken. Blottad sand i ett soligt och varmt läge krävs för flera bin, en miljö som har blivit allt ovanligare och därmed också dessa bin. Genom att blotta sand ger man bina en möjlighet att kunna bygga sina bon i marken, och tillsammans med en ökad flora i området får ge även tillgång till föda. Borgholms kommun arbetar därför aktivt med att blotta sand och att plantera in mer flora, för att bidra till att pollinerande insekter finns kvar. De största åtgärder som pågår just nu är vid Amerikavägen i Köpingstall och vid Löttorp.

LONA Törnebys öppna ängsmarker

Syftet med detta projekt är att motverka igenväxning längsmed Törnebys ängsmarker för att bidra till biologisk mångfald och rekreation. I projektet har man kartlagt naturvärden och gjort en skötselplan för området.

LONA Törnebys öppna ängsmarker drivs av Törneby 1 Samfällighet.

LONA Vandringsleder i Borgholms kommun

Detta projekt syftar till utöka möjligheten till friluftsliv i kommunen och bidra till kunskapslärandet kring den öländska naturen. Inom projektet kommer två vandringsleder att restaureras, och en skötselplan kommer att skrivas till båda. Dessutom kommer information om öländsk natur sättas upp längsmed lederna.

LONA Vandringsleder drivs av Borgholms kommun

LONA Ekosystemtjänster

Med detta projekt vill Borgholms kommun stärka ekosystemtjänster på kommunal mark och öka kunskapen hos tjänstepersoner, politiker och allmänheten. Detta ska göras genom utbildningar och informationsskyltar samt genom framställandet av en strategi och handlingsplan för ekosystemtjänster.

LONA Ekosystemtjänster drivs av Borgholm kommun