Utskriftsdatum: 20 September 2017

Så minskar du risken för sommarmagsjuka

Under sommarmånaderna ökar risken att drabbas av magsjuka på grund av bakterier. De vanligaste smittorna är Salmonella, Ehec, Campylobacter eller Yersinia. En stor del av de som drabbas av dessa sjukdomar insjuknar under sommarmånaderna juni – augusti.

Ofta smittas man via olika typer av livsmedel, t.ex. kött, kyckling, ägg, grönsaker, opastöriserad mjölk eller förorenat vatten. Vi ändrar också vårt beteende på sommaren. Vi är mycket mera utomhus, grillar, tar med mat för att äta på stranden osv. Vi besöker djur, klappar dem och vistas i deras närmiljö.

Enkla råd för att minska risken att bli sjuk kan du få via jordbruksverkets hemsida, se länk nedan under Mer information.

Här följer en sammanfattning av de viktigaste råden:

Tvätta händerna efter toalettbesök, innan du börjar laga mat, innan du äter och efter du varit i kontakt med djur eller djurens närmiljö.

Håll koll på hygienen vid matlagning. Använd olika och väl rengjorda redskap, skärbrädor m.m. till olika sorters livsmedel. Skölj grönsaker noga i rent vatten. Se till att köttfärs, kyckling och rå korv blir helt genomstekt.

Vid kontakt med lantbruksdjur håll uppsikt över barn upp till och i förskoleåldern. De stoppar gärna saker i munnen. Om barnet tappar nappen – släng den. Tvätta händerna med tvål och vatten innan du äter. Bada inta nära betande djur. Ha inte picknick i hagar där djur betar. Drick inte opastöriserad mjölk.

Du kan också få mer information via sjukvårdsupplysningen (1177).