• Bröllopspar vid slottet
Utskriftsdatum: 07 April 2020

Borgerlig vigsel

Det är många som vill viga sig på Öland, framför allt under de fina vår- och sommarmånaderna. Vi har många  vackra platser att välja på, där ni kan säga ja till varandra.

Hur går en borgerlig vigsel till?

Borgerlig vigsel är ett alternativ till kyrkbröllop. Vigsel är rättsligt bindande, men med eller utan religiösa inslag. Vigseln utförs av en särskilt anordnad vigselförrättare och tar oftast runt fem minuter, men du har själv möjlighet att tillsammans med vigselförrättaren påverka utformningen. Du måste beställa en hindersprövning från Skatteverket inför vigseln och skicka den till oss för att vigseln ska kunna genomföras.

Ni väljer själva om ni vill växla ringar eller inte under ceremonin och hur uppklädda ni vill vara. Så fundera hur ni vill ha det, vad som ska ingå i ceremonin och hur lång och kort den ska vara. Kontakta servicecenter för att komma överens om dag, tid och plats för ceremonin.

Vid vigseln ska två vittnen vara närvarande, ni har möjlighet att bjuda med egna vittnen, eller så kan vi ordna med det om vigsel sker på en vardag under kontorstid. Innan ceremonin ska legitimation visas. Efter vigseln får ni ett vigselbevis och vigselförrättaren meddelar Skatteverket som ansvarar för att vigseln blir folkbokförd.

Du bokar din vigsel med vår e-tjänst som du hittar via länken längre ner på sidan.

Kostnad

En borgerlig vigsel kostar 500 kronor. Faktura kommer per post efter vigseln.

Plats

Det är upp till er som ska gifta er att bestämma vart vigselceremonin ska äga rum, ni kan till exempel ha vigseln hemma, på stranden, i skogen eller i en lokal. Ni får gärna använda stadshusets lokaler för bröllopsceremonin, det är gratis. Vill ni gifta er någon annanstans står ni för de eventuella kostnaderna.