Utskriftsdatum: 28 January 2020

Borgholms kommun uppmärksammar Kalmarsund Pride

Den 2-7 september arrangeras Kalmarsund Pride för femte året i rad. Borgholms kommun deltar i Prideparaden i Kalmar.

Representanter från kommunledningen och skolledningen, går lördag den 7 september med i Prideparaden i Kalmar.

”Vi måste i ord och handling visa att vi står upp för alla människors lika värde, det är oerhört viktigt. Vi har ända sedan juli haft prideflaggan hissad utanför Stadshuset i Borgholm för att visa att vi står upp för alla människors lika värde och fortsätter med det under Kalmarsund Pride. Hbtq-aspekten ska också spegla vår organisation i det dagliga arbetet, vi ska vara en tolerant och öppen kommun”, säger Ilko Corkovic, kommunalråd.
Klockan 11.00- 13.00 är det samling på Elevatorkajen i Kalmar.
”Borgholms kommun står upp för alla människors lika värde och vill uppmuntra alla som vill vara med i folkfesten att gå med”, säger Emma Gustafsson folkhälso- och ungdomssamordnare och tillägger:

”Borgholms kommun har i år tillsammans med RFSL, genomfört en föreläsning och workshop som riktat sig till kommunens chefer. Ett av målen var att hbtq-perspektivet ska lyftas in i kommunala verksamhetsplaner och diskuteras på arbetsplatsträffar för att få till ett systematiskt arbete med frågorna. Det ska vara en självklarhet att alla människor ska behandlas lika, oavsett vem man är eller var man kommer ifrån”.

Representanter från fritidsgården i Löttorp kommer att delta i paraden och alla elever som vill är välkomna att följa med. Fritidsgården arbetar aktivt med hbtq-frågor.

”Vi duckar inte för samtal om vi hör att någon elev pratar nedsättande om någon annan. Vidare har vi inrett ett lugnt rum som går i prideflaggans färger”, säger Anne Broman, fritidsledare i Löttorp.

Klockan 13.00 går paraden mot Stortorget i Kalmar och beräknas vara framme 13.30. Där startar ett program på scenen med musik och feststämning. Årets konferencier är Freddie Svensson, känd bland annat som sidekick i Melodifestivalen och för sin medverkan i TV4:s Let´s dance. Årets artist är The Lovers of Valdaro som deltog i årets upplaga av Melodifestivalen. På scenen ställer sig även den öländska sångerskan Ida Adée Olsson som skrivit Pridelåten We are all one.

Syftet med Kalmarsund Pride är att arrangera en återkommande pridefestival som synliggör och främjar hbtq-personers rättigheter. Föreningens vision är att skapa ett inkluderande Kalmar län – ett samhälle fritt från begränsande normer, fördomar och diskriminering, vilket Borgholms kommun vill vara med och stödja.

Bild: Ilko Corkovic, kommunalråd och Staffan Larsson, ordförande i Beab och vice ordförande i kommunstyrelsen.