Utskriftsdatum: 04 July 2020

Borgholms kommuns kulturpris och hedersomnämnande delas ut

På torsdagen, den 4 juni delades Borgholms kommuns kulturpris ut till författaren Tove Folkesson och ett hedersomnämnande till den nyligen bortgångne lokala musikprofilen Ubbe Crantz. Prisutdelningen hölls i strålande sol på Gärdslösa prästgård.

Författaren Tove Folkesson får Borgholms kulturpris 2019

Motiveringen till kulturpriset lyder:

”Tove Folkesson har ett vackert språk och en fin gestaltning av hur det kan vara att leva på Öland idag. Folkesson har ett samtida uttryck, hon skriver om livet här och nu och vågar vara utlämnande”.

Tove Folkesson har fått stort erkännande för sin trilogi som inleddes med ”Kalmars jägarinnor”. Hennes senaste bok, kritikerhyllade ”Hennes ord” gavs ut i höstas. Hon är bosatt på Öland och är även verksam som musiker och undervisar i skrivande.

”Jag blev väldigt rörd av nomineringen, det är ett väldigt speciellt pris, jag bor här i Borgholms kommun och det är fantastiskt att känna ett stöd från de som man har omkring sig, säger Tove Folkesson efter utdelningen.

Öland får ofta vara med i dina böcker. Vad betyder Öland för dig?

”Jag har verkligen haft en resa hit. Min mamma kommer från Gärdslösa och nu bor jag i Gärdslösa och har ett barn som får växa upp här. Själv har jag vuxit upp i en förort till Stockholm så det har varit en väldig resa från att känna att det här är en drömplats som man alltid längtar till på somrarna till att förstå att jag faktiskt kan leva mitt liv här. Det finns otroligt mycket att hämta här för mig hela året runt både i sammanhang, konstnärligt och min historia som finns här, säger Tove Folkesson.

Priset är på 10 000 kronor.

Hedersomnämnande till Ubbe Crantz

Kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott har även beslutat att ge ett postumt hedersomnämnde till den nyligen bortgångne lokala musikprofilen Ubbe Crantz.

Motiveringen lyder:

”Med detta hedersomnämnande vill vi lyfta fram Ubbe Crantz mångåriga kämpande för att åter sätta vinylskivan och därmed den klassiska skivaffären på kartan. Crantz var en välkänd musikprofil inte bara i Borgholm utan vida omkring. Han bevarade och förde vidare en del av musikens kulturarv”.

”Det känns fantastiskt roligt att Ubbe hedras på det här sättet. Han visste om att han var nominerad men tyvärr lämnade han oss innan den här dagen. Det är en ära att ta emot priset både för mig, hans barn och alla vinylkunder som haft honom som en förebild och idol, säger Milla Skoglund, som var sambo med Ubbe Crantz och som tog emot priset på Gärdslösa prästgård.

På plats för att dela ut priserna och för intervjuer var kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott: Sara Kånåhols (V), Lars Ljung (S) Marcel van Luijn (M) samt Maria Johanson, samordnare för Kultur och fritid.

För att förhindra folksamling bjöds inte allmänheten in.