Kontakta oss

Borgholms slott lockar rekordmånga

Publicerat 01 oktober 2021

I år har över 85 500 personer besökt Borgholms slott och det är rekordmånga. Det är en ökning med 53 procent jämfört med förra året.

– Vi ligger jättebra till jämfört med senaste åren, vi hade 56 000 besökare fram till slutet av september förra året. Utställningarna ”Borgholm under belägring” och ”Homo Sapien Sapien” samt våra basutställningar har fått ett mycket positivt gensvar från våra besökare, säger Tommy Josefsson slottschef på Borgholms slott.

Många besökare på Öland

Förra året var ett besöksmässigt normalår, trots pandemin. Besöksantalet har legat mellan 55 000 och 65 000 personer de senaste fem åren.

– Det här året sticker ut. Öland har besökts av många och det är särskilt augusti som sticker ut i vår statistik. Tidigare år har slottet besökts av omkring 14-15 000 besökare under augusti och i år hade vi nästan 29 000 besökare. Det är alltså en nästan 100-procentig ökning, säger Tommy Josefsson.

Juli brukar locka många till slottet och så var det även i år. 41 000 personer besökte slottet i juli vilket är en ökning jämfört med i fjol då besöksantalet låg på 34 000.

– Våra dagbesökare är jätteviktiga för oss så att vi kan vidareutveckla verksamheten. Vi jobbar nu för fullt inför nästa sommar med allt från konserter till utställningar och aktiviteter för alla åldrar. Vår basutställning uppdateras i takt med de spännande fynd som görs vid utgrävningarna här kring slottet, säger Tommy Josefsson.

På gång på Borgholms slott

Borgholms slott är öppet till och med 7 november i år med undantag för 4-8 oktober då slottet hålls tillfälligt stängt. Nu under Skördefesten arrangeras Fårets dagar. Under tre dagar, 1-3 oktober, fylls slottets salar och borggårdar med skinn och ullprodukter från fårbönder och hantverkare. Utställare från flera svenska landskap erbjuder ett rikt utbud av vackert hantverk och kvalitetsprodukter med koppling till får. Det blir även historisk marknad på slottet.

Den 29 oktober bjuds det in till ”Candlelight concert” med länsorkestern Camerata Nordica. Under kammarmusikkonserten bjuder Camerata Nordicas kammarensemble på två mästerverk med klarinett i det stämningsfulla skenet i Drabantsalen.

Den 30 oktober blir det rysligt tema då det bjuds in till spökvandring på slottet.

Till höstlovet planeras för aktiviteter som familjeguidningar.

Utöver detta kan besökare titta på basutställningarna som berättar slottets spännande historia eller boka in en guidad tur.

Klara konserter nästa sommar är Uggla, Miss Li och Petter den 10 juli. The Ark gästar ruinen 16 juli och därefter ställer sig Tomas Ledin på scenen den 21 juli. Veronica Maggio gästar den 28 juli och kvällen efter, den 29 juli kommer Ulf Lundell.

 

 

Hoppa till innehåll