Utskriftsdatum: 16 May 2021

Bra att veta om alkohol – Till dig som är vårdnadshavare till barn i tonåren

30 april 2021

Nu börjar vi närma oss den varmare och ljusare årstiden. Men med vår och sommar innebär att många unga kommer i kontakt med alkohol.  Att prata om alkohol, inte köpa ut och hjälpa sina barn med anledningar att säga nej till alkohol är jätteviktigt och något som de allra flesta tonåringar tycker är bra. Här kommer lite fler tips kring tonåringar och alkohol.

1. Bjuda hemma eller inte

Många bjuder på ett glas hemma för att avdramatisera drickandet och lära sin tonåring vad de tror är ett sunt förhållande till alkohol. Problemet är att unga främst dricker för att bli berusade och kanske dricker vidare ute med kompisarna. Men de som får dricka tidigt hemma, dricker mer senare i livet och löper större risk att bli beroende. Grundregeln är att ju senare alkoholdebuten sker, desto bättre.

2. Köpa ut eller inte

Vårdnadshavare som köper ut tänker ofta att de då kan kontrollera hur mycket dottern eller sonen dricker. Det är långt ifrån säkert. Unga kan få mer alkohol från andra håll. Och de kan bjuda andra. I värsta fall händer något med ditt barn eller någon av dennes kompisar. Dessutom är det olagligt.

3. Du är en förebild

Tvivla aldrig på din betydelse som vårdnadshavare. Din tonåring lyssnar och tar in vad du säger om du visar att du menar det. Försök lyssna på dig själv och vad du tycker om saker och ting. Som vårdnadshavare har du rätt att välja det som känns bäst för dig.

4. Prata med andra föräldrar och vårdnadshavare

Prata gärna med andra vårdnadshavare, särskilt vårdnadshavare till din tonårings kompisar, om hur de tänker och förhåller sig till alkohol. Kanske kan ni finna gemensamma regler och hjälpa varandra att hålla ett öga på era tonåringar? Det gör att ni vet hur det ligger till med ”alla andra får”. Gå gärna ihop och turas om att skjutsa till och från festen.

5. Prata ihop er och lär känna kompisar

Kom överens om ni är två vårdnadshavare så att ni följer samma linje. Det gäller även om ni har separerat och är ni osams får ni lägga det åt sidan. Även nya respektive bör veta vad ni har bestämt. Det kan också vara bra att prata med äldre syskon. De kan få frågan om att köpa ut, och har ni pratat så vet de vad som gäller. Du kan också försöka lära känna din tonårings kompisar genom att öppna dörrarna hem till er. Kontakter med vuxna är nästan alltid uppskattat.

Folder för utskrift 

Hoppa till innehåll