Utskriftsdatum: 29 November 2020

Elda med försiktighet!

Räddningstjänsten uppmanar till försiktighet
På Öland är det i nuläget inget generellt eldningsförbud men oavsett om du deltar vid en valborgsbrasa eller eldar hemma i trädgården uppmanar Räddningstjänsten Öland till försiktighet. Enligt SMHI:s prognos är det torrt i skog och mark på flera håll. När det gäller mindre rishögar rekommenderar räddningstjänsten att dessa körs till återvinningscentraler istället för att eldas upp. Räddningstjänsten Öland följer väderprognoserna dagligen och kan när som helst införa eldningsförbud om väderförhållandena ändras. Borgholms kommun och Räddningstjänsten Öland meddelar på sina respektive webbplatser och sociala medier om prognosen förändras.

Varje kommun har regler för vad som gäller kring eldning
Särskilt för Borgholms kommun: Eldning inom område med detaljplan är förbjudet under tiden 1 april till 30 september. För valborgsmässoeld och liknande krävs dispens av miljö- och byggnadsnämnden. Dispens söker du genom att skicka e-post till miljöenheten Skriv var ni vill elda och ange vem som organiserar elden. Tänk på att det endast är tillåtet att elda trädgårdsavfall och liknande.

Särskilt för Mörbylånga kommun: Eldning inom område med detaljplan är tillåtet till och med 30 april 2019.

Såhär firar du säkert – tips från DinSäkerhet.se
På webbplatsen www.dinsakerhet.se finns information om hur du eldar säkert. Där finns också en checklista som hjälper dig att elda säkert utomhus.