Kontakta oss

Familjen Lindholm/Olsson hittade sin drömgård i Runsten

Publicerat 28 maj 2021

Vill du också flytta hit? – Inspireras av familjen Lindholm/Olsson som hittat sitt drömboende i Runsten på Öland. ”Det är livskvalitet och vardagslyx att bo så här. Det är värdefullt för barnen och för förhållandet”, säger Mikaela Lindholm.

Hon bor tillsammans med sin sambo Peter Olsson och deras tre barn Alwar, Elton och Tilia Lindholm i Runsten på östra Öland.

De lämnade Stockholm för Öland för sex år sedan.

”Jag var föräldraledig med vårt andra barn och Peter ville skola om sig från webbdesigner och jobba med något annat än datorer. Det passade bra i våra liv då att ta chansen och flytta till sommarstugan i Rälla. Vi hyrde ut lägenheten i Stockholm på prov, berättar Mikaela Lindholm.

Hon hade aldrig varit på Öland innan hon mötte Peter Olsson som är uppvuxen här.

”Jag kände ingen när vi flyttade hit men jag älskade att vara föräldraledig här. Vi hängde mycket på Öppna förskolan i Borgholm. Jag är ganska social och följde med på det mesta, bland annat en grupp som springer tillsammans och jag träffade snabbt nya vänner”, säger Mikaela Lindholm.

Eftersom de snabbt kände att de ville ha ”ännu mer landsbygd” flyttade de till en charmig ölandsgård i Runsten på östra sidan. De har fått ett helt annat liv med djur, tid att vara hemma, renovera och skapa. Peter har skolat om sig till elektriker och Mikaela jobbar som frilansfotograf och administratör på Svenska Kyrkans pastorat på norra Öland.

”Nu har vi hittat hem. Jag tänker ibland på att vårt gäng här aldrig hade träffat varandra i Stockholm. Här umgås man med de som bor i byn och då spelar ålder eller bakgrund mindre roll. Alla hjälper alla och gemenskapen är fantastisk här på Öland, säger Mikaela Lindholm.

Vad tycker ni om utbudet för barnfamiljer?

”Här finns lagom mycket att göra. Saknar man någon aktivitet går man ihop och bygger upp något tillsammans. Alla är väldigt engagerade och aktiva och det är en fin atmosfär, inte lika hård som jag kan tycka att den är på andra ställen”, säger Mikaela Lindholm som är engagerad som fotbollstränare.

Vad är det bästa med att bo på Öland?

”Gemenskapen och närheten till naturen och lugnet. Man får inte det inrutade livet och ekorrhjulet som man annars så lätt hamnar i. Här är det så lätt att exempelvis spontant cykla till stranden, det är vår lekplats. Jag älskar att bo så här med variationen av naturupplevelser, både vinter- och sommartid. Jag trivs med närheten till landsbygden och att kunna ha höns på gården, säger Mikaela Lindholm.

Saknar du något från livet i staden?

”Det jag saknar är mina gamla vänner men jag saknar inte utbudet. Som familj är det mysigare att vara hemma än att gå ut tycker jag men vill vi ha uteliv så åker vi till Borgholm eller Stockholm. Det är mindre stress och press här både på barn och på vuxna när det gäller trender och hur man ska vara och vad som är inne eller inte. Man kan bara vara och göra det man tycker om”.

Vad skulle du säga till den som funderar på att flytta till Öland?

”Våga prova! Gör som oss och testa ett år. Det är livskvalitet och vardagslyx att bo så här. Det är värdefullt för barnen och för förhållandet. Jag har aldrig ångrat att vi flyttade. När jag lägger upp bilder på Instagram får jag kommentarer som ”gud så avundsjuk jag är på dig som vågade flytta”. Men jag förstår inte varför de inte bara gör det?

Klicka in för fler personporträtt

 
Familjen Hiort lämnade Stockholm för Öland och stortrivs.... Läs mer →

Nya ölänningar: Nebyat Haile

I vår serie Nya ölänningar får du lära känna nyinflyttade på ön.... Läs mer →
”Bonnpojken” Jens Karlsson gjorde karriär i Hollywood men lugnet, tryggheten och energin på Öland lockade honom t... Läs mer →
Sommarölänningen Annika Eriksson berättar om livet på ön. ... Läs mer →
Hoppa till innehåll