Utskriftsdatum: 20 October 2021

De valde livskvalitet och flyttade till Borgholm

22 oktober 2020

”Vi säger som våra vänner som nyss också flyttat hit – varför gjorde vi inte det här tidigare?”, säger Lotta Marmolin.

Lotta Marmolin och hennes man Staffan Marmolin satsade på livskvalitet och flyttade till sommarboendet i Borgholm. Paret, som tidigare bodde i Stockholm, har varit sommarboende i Borgholm i alla år. De senaste åren kom de ner till Öland allt oftare.

”Vi åkte ner på fredagen, en av oss jobbade och den andra körde. Sedan åkte vi tillbaka till stan allt senare på söndagkvällen”, säger Staffan Marmolin.

”Det var en sådan kvalitetshöjning att komma hit. Redan när vi körde över bron infann sig känslan av harmoni och lugn som man bara inte kan få i Stockholm”, berättar Lotta Marmolin.

Tanken väcktes att flytta ner, båda fick jobb inom sina arbeten som marknadsstrateg och socialpedagog. Men de valde att bosätta sig i centrala Kalmar.

”Men vi var nästan aldrig i den här lägenheten. Det var ju här där vi har våra fina sommarminnen som vi ville vara”, säger Lotta Marmolin.

Snart tog de steget och flyttade till Borgholm permanent. Här bygger de nu ut sitt drömhem på klinten med utsikt över Kalmarsund. Två gäststugor har kommit upp på tomten där barn och barnbarn kan bo när de hälsar på.

”Man ser verkligen en trend där fler och fler söker sig bort från storstäderna. Det fungerade hur bra som helst för oss att flytta hit. Jag saknar ingenting”, säger Lotta Marmolin och fortsätter:

”Vi trodde att mycket var igenbommat efter sommaren men så är det inte. Det finns en mängd spännande matställen och evenemang för oss som tycker om kultur och att röra på oss. Borgholm är en aktiv levande småstad. Dessutom finns det gott om svamp! Men våra svampställen är hemliga!”

”För oss Stockholmare som är vana att pendla är det inte heller något problem att pendla till Kalmar eller Växjö”, säger Staffan Marmolin.

Paret åker upp till Stockholm ibland och hälsar på sin son som bor där eller för att föreläsa. Men också för att ”tanka lite storstad”.

”Då blir det så tydligt att man hittat lugnet. Man ser hur de andra springer till tunnelbanan trots att nästa kommer om ett par minuter”, säger Lotta Marmolin.

Vad är det bästa med att bo på Öland?

”Lugnet och att det är så vackert. Man styr över sig själv på ett annat sätt och behöver inte dras med i stadens tempo”, säger Staffan Marmolin.

”Jag brukar tänka på det när vi åker över bron – bor jag här nu? Det är en härlig känsla att bo här där det är så estetiskt vackert året om”, säger Lotta Marmolin.

Vad skulle ni ge för tips till den som är intresserad av att flytta hit?

”Vi har några goda vänner som inte har någon relation till Öland. De ville bo närmare havet, men priserna runt Stockholm är mycket höga. Eftersom vi flyttat hit provade de på att bo i Borgholm och de stortrivs med livet här. Så ta steget du också! Om du inte vill släppa taget helt – ta tjänsteldigt och prova. Det är verkligen så mycket värt att få bo så här”, säger Staffan Marmolin.

Hoppa till innehåll