Utskriftsdatum: 22 February 2019

Försäljning och servering av öl klass II

Att sälja öl är inte tillståndspliktigt men skall anmälas till tillståndsenheten. För att få sälja öl klass II skall Miljö- och byggnadsförvaltningen godkänt din försäljningslokal som livsmedelslokal. Ditt övriga varuutbud skall bestå av ett någorlunda brett matvarusortiment. Ett brett matvarusortiment kan anses vara följande:

Mejeriprodukter Charkvaror (förpackade) Torrvaror
Mjölk Skinka Mjöl
Grädde Korv Flingor
Filmjölk Bacon Müsli
Yoghurt Biff Spagetti
Smör Kotletter Makaroner
Ost Köttbullar Ris
Keso Pastejer Gryn
Ägg Blodpudding Soppor
    Såser

Mat- och kaffebröd, sallader, grönsaker och frukt samt ett brett urval konserver. Djupfrysta matvaror såsom pizzor, fisk, kyckling, lasagne, paella och pytt i panna.
Däremot anses inte livsmedel inom det så kallade kiosksortimentet vara matvaror. Det gäller glass, konfektyr, snacks, lättdrycker, kaffe, te, kakao, frukt, produkter av frukt, honung, kex och liknande.

Att servera öl klass II är heller inte tillståndspliktigt men anmälningspliktigt. Vid servering gäller samma regler för lokalen som vid försäljning och serveringsstället måste tillhandahålla någon form av lagad mat. Tidigare undantag vad gäller kravet på godkänd livsmedelslokal avskaffades 2001. Detta innebär att ambulerande korv- och glassförsäljare inte har rätt att servera öl.

Öl klass II får inte säljas eller på annat sätt lämnas ut till den som inte har fyllt 18 år eller är märkbart berusad. Den som säljer eller serverar öl klass II skall förvissa sig om att mottagaren har uppnått nämnda ålder. Ibland kan det vara svårt att se om en person uppnått rätt ålder för köp eller servering. Varje butik eller servering som tillhanda har öl klass II skall upprätta en policy som reglerar den egna hanteringen och försäljningen av öl klass II. Tillståndsenheten kan då vara behjälplig med skyltningsmaterial till din butik eller servering.

Avgift för försäljning av öl klass II

För den här typen av anmälningspliktig verksamhet har kommunen rätt att ta ut en avgift som täcker de kostnader kommunen har. Den här delen av kommunens lagstadgade verksamhet skall alltså inte täckas av allmänna skattemedel utan av branschen själv genom olika typer av avgifter. För öl klass II försäljning och servering betalas en tillsynsavgift som idag är 1 500 kronor per år och försäljningsställe. För dig som har både tobak- och ölförsäljning eller serveringstillstånd ingår den lägre tillsynskostnaden i den högre. Det innebär att en handlare som säljer både cigaretter och öl klass II betalar enbart för öl klass II d.v.s. 1 500 kronor.