Gärdslösa skola NY

Välkommen till Gärdslösa skola, en anrik skola i historisk miljö med moderna lokaler och en utemiljö som lockar till aktivitet. Skolan ligger idylliskt i det öländska landskapet med förskola intill. 

Vi satsar på små barngrupper, trygghet och gemenskap. Här erbjuds eleverna en lustfylld, lärorik och stimulerande vardag.

Om skolan

Fakta om skolan

Gärdslösa skola på östra sidan av Öland i byn Gärdslösa. Skolan har ca 100 elever som går i förskoleklass till och med årskurs 6. I anslutning till skolan finns Gärdslösa förskola och fritidshemmet Gärdet.

Fritidshem

Fritidshemmen vänder sig till barn från och med höstterminen barnet fyller 6 år till och med vårterminen det år barnet fyller 13 år. Fritidshem är en verksamhet före och efter skoltid samt under lov och studiedagar för de barn vars vårdnadshavare arbetar eller studerar, men inte för barn vars vårdnadshavare är föräldralediga eller arbetssökande. På Gärdslösa skola heter fritidshemmet Gärdet.

Läs mer om fritidshemmen här.

Skolbibliotek

Skolbiblioteken är en del av den pedagogiska verksamheten i skola. För att säkerställa elevernas rätt till likvärdig undervisning, oavsett skola i kommunen, finns det kommunövergripande riktlinjer för samverkan mellan skolbibliotekarien och skolans personal.

Läs mer om våra skolbibliotek här.

Elevhälsa

Barn- och elevhälsan ska främst vara hälsofrämjande och förebyggande  och omfattar medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser. Barn- och elevhälsan består av skolkuratorer, skolpsykolog, skolsköterskor, skolläkare och specialpedagog, studie- och yrkesvägledare samt specialpedagog tal och kommunikation.

Läs mer om barn- och elevhälsan här.

Skolrestaurangen

Dagens lunch som serveras på Gärdslösa skola tillagas i tillagningsköket på Rälla skola och maten tillagas i största möjliga mån från grunden.

Här kan du läsa skolans matsedel

Upptagningsområde

Välkommen till förskoleklass!

Från och med höstterminen det år ditt barn fyller sex år får barnet en plats i förskoleklass. Förskoleklass är obligatorisk för alla barn och ditt barn går i förskoleklass upp till sex timmar per dag. Verksamheten ska förbereda för den fortsatta skolgången och kombinerar förskolans och skolans arbetssätt och pedagogik. Utbildningen följer Skollagen och förskoleklassens läroplan.

Läs mer om förskoleklass här

Till dig som är elev eller förälder

Här finns information för dig som är elev eller förälder till elev på Gärdslösa skola, till exempel om vårt trygghetsarbete, skolmat och hur du ansöker om skolskjuts.

Lärplattformen Infomentor

InfoMentor är den lärplattform som Borgholms kommun använder för kommunikation med vårdnadshavare och frånvarorapportering. I InfoMentor för grundskolan skriver lärare individuella utvecklingsplaner, omdömen och åtgärdsprogram för eleverna. Elever och föräldrar har möjlighet att läsa dokumenten.

Läs med om lärplattformen InfoMentor här.

Schema

Skolschemat hittar du här

Skolskjuts

Huvudregeln är att elever i grundskolan har rätt till kostnadsfri skolskjuts eller busskort om:

  • Elev i årskurs F-3 har mer än 2 kilometers väg till skolan
  • Elev i årskurs 4-6 har mer än 3 kilometers väg till skolan
  • Elev i årskurs 7-9 har mer än 4 kilometers väg till skolan

Läs mer om skolskjuts här

Trygghetsarbete

På Gärdslösa skola och på fritidshemmet Gärdet arbetar vi tillsammans för att alla elever och vuxna trivs och känner sig trygga.

På skolan finns ett trygghetsarbete där vi arbetar med värdegrundsfrågor. All personal från både skola och fritidshem deltar i arbetet.
Vid alla arbetsplatsträffar lyfter skolan elevärenden och eventuella kränkningar.

Alla skolor och fritidshem ska ha en plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.
Likabehandlingsplanen upprättas i början av höstterminen och genomsyrar arbetet under läsåret.
Genom denna plan vill vi berätta hur vi arbetar för att åtgärda och förebygga diskriminering och kränkande handlingar samt hur vi främjar en trygg skola för alla.

Gärdslösa skolas plan mot kränkande behandling och diskriminering hittar du här. 

Olycksfallsförsäkring

Kommunen har tecknat en olycksfallsförsäkring för barn, elever, ungdomar och andra grupper inom kommunens verksamhetsområde.

Läs mer om kommunens försäkring här.