Utskriftsdatum: 20 January 2020

Kommunutmaningen 2019: Tävla och hjälp samtidigt vår natur

På lördag, den 31 augusti 2019, är det dags för kommunutmaningen i strandstädning där Borgholms kommun deltar. Ta med din familj och dina vänner till stranden och var med och tävla och hjälp samtidigt vår natur.

I kommunutmaningen utmanar flera av Kalmar läns och Östergötlands kustkommuner varandra i vilken kommun som kan få ihop mest skräp. Varje kommun har en inmätningsplats där den totala mängden uppstädat skräp noteras och vid slutet på dagen kommer den kommun som samlat in flest skräppåsar stå som vinnare.

”Alla är välkomna att delta, plocka gärna på din favoritstrand. Det vore fint om så många som möjligt vill vara med i den här utmaningen och det vore en ära om Borgholms kommun tog hem priset som bästa strandstädarkommunen”, säger Heléne Wertwein Haavikko, miljöhandläggare på Borgholms kommun och tillägger:

”Det här är också ett utmärkt tillfälle att ta med barnen och lära dem vikten av vara rädd om vår natur. Med hopp om ett renare Östersjön!”.

Problemet med nedskräpade stränder har byggts upp successivt och inte minst har förekomsten av plast ökat länge. Nedskräpningen drabbar djur och man tror att det i hela världen dör mer än en miljon fåglar och 100 000 däggdjur varje år efter att ha fastnat i något eller ätit plast. Var tredje havsfågel äter, enligt Havs- och vattenmyndigheten, plast i tron att det är föda.

”Plastdelar tar plats i ämnesomsättningen och djuren svälter ihjäl eftersom de får fel mättnadskänsla”, säger Heléne Wertwein Haavikko.

Påsar för insamling av skräp kan hämtas i Stadshuset i Borgholm, servicecenter eller i någon av hamnarna Kårehamn, Sandvik, Böda, Byxelkrok eller Grankullavik. Skräppåsarna kan sedan lämnas in i Borgholms hamn, värmeverket, Böda hamn, Nabbelunds gästhamn och Byxelkroks hamn.

”Jag kommer att vara tillgänglig under dagen i Borgholms hamn för att bland annat ta emot skräp och berätta om hur plast påverkar haven. Om ni inte kan lämna det insamlade skräpet i någon av insamlingsplatserna på lördagen kan ni mejla mig hur många påsar ni har plockat, helene.wertweinhaavikko@borgholm.se, säger Heléne Wertwein Haavikko.

Naturum Västervik samordnar kommunutmaningen.

”Utmaningen riktar sig till alla kommuninvånare som vill se en förbättring av ett av vår tids största miljöproblem: det marina skräpet, säger Markus Nord på naturum Västervik.

Bakom utmaningen står ett kommunnätverk med en gemensam karttjänst kallad Strandstädarkartan som har finansiering från Naturvårdsverket. Denna tjänst möjliggör för alla att notera var man städat. Karttjänsten är etablerad på västkusten sedan flera år tillbaka och från och med 2018 även i Östersjöområdet.

Strandstädning Borgholms kommun

Strandstädarkartan