Utskriftsdatum: 19 February 2020

Norra slingan på Ölandsleden invigs

På lördag, den 24 augusti, invigs Norra slingan på Ölandsleden med elva mil öländsk cykelväg. Ölandsleden Cykla fyr till fyr är ett samarbetsprojekt mellan Borgholms kommun och Mörbylånga kommun som ska resultera i en gemensam cykelväg, från norra till södra ön.

Välkommen till invigningen av Norra slingan på Ölandsleden Cykla fyr till fyr
Tid: Lördagen den 24 augusti klockan 12.00.
Plats: Vi samlas norr om ”bensinmacken” i Byxelkroks hamn.

Program:
Eddie Forsman, ordförande i styrgruppen, hälsar välkomna.
Johan Göransson, turistchef, talar om Ölandsledens betydelse för turismen på Öland.
Ilko Corkovic , kommunalråd i Borgholms kommun, inviger tillsammans med de tidigare kommunalråden Lisbeth Lennartsson (Borgholm) och Kent Ingvarsson (Mörbylånga).

Tillsammans med Norra Ölands intresseförening bjuds på enkel förtäring.

Ett samarbete mellan Ölands kommunalförbund med Borgholms kommun och Mörbylånga kommun samt Trafikverket.

Om Ölandsleden Cykla fyr till fyr
2012 inleddes bygget av cykelvägsprojektet Cykla fyr till fyr. Efter flera år av planering och byggande är den Norra slingan nu klar med elva mil öländsk cykelväg. Sträckningen går genom den unika mångfalden av natur och kulturmiljöer som Öland erbjuder.

På lördag invigs Norra slingan av Borgholms kommun och Mörbylånga kommun. De politiker som tog beslutet att starta upp projektet finns på plats i Byxelkrok. Men det är redan många cyklister som hunnit njuta av den senaste sträckan, som stod klar i början av sommaren. Sträckningen ger en växlande naturupplevelse från Byxelkroks hamn med en milsvid havsutsikt längs med Neptuni åkrar och vidare på tallskogsdoftande vägar i Grankullavik.

– Vi är i slutfasen av att bygga Norra Europas exklusivaste cykelled. Från fyr till fyr går det att uppleva 75 naturreservat, sex riksintressen, en ekopark och ett världsarv, säger Eddie Forsman, ordförande i styrgruppen för projektet.

På Öland har cykelturismen kommit att spela en allt större roll och målet är att Öland blir en attraktiv och intressant cykeldestination, såväl nationellt som internationellt.

Johan Göransson, Ölands turistchef:

– Vi ser hur cykelturismen växer för varje år. En aktiv och hållbar semester är något som efterfrågas mer och mer. Förutom svenska turister, ser vi också cykelturister från de stora cyklistnationerna Tyskland och Nederländerna komma till Öland. Samvaro och rörelse på natursköna cykelvägar runt om på vår ö – det är en fantastisk kombination för både besökare, och för oss som bor här.