Kontakta oss

Ny skola och bibliotek i Löttorp

Publicerat 13 juni 2020

30 juni, 2021, togs första spadtagen för nya Åkerboskolan.

”Det är kul att se hur den fina skolan för förskoleklass upp till årskurs nio växer fram i Löttorp”, säger Lars Gunnar Fagerberg, fastighetschef och fortsätter:

”Vi jobbar mycket med säkerheten eftersom vi har full skolverksamhet här samtidigt som den nya skolan byggs”.

Du kan se ritningar på skolan under Mer information, längre ned på sidan.

Aktuellt just nu

Tisdag, 10 januari, välkomnades elever på Åkerboskolan till nybyggda lokaler. Huvudbyggnaden med bland annat bibliotek, matsal, elevhälsa, slöjd och bild samt högstadiedelen står klar.

”Det känns fantastiskt och lite overkligt. Det är få förunnat att under ett arbetsliv få öppna en ny skola”, säger rektor Cathrin Wiström.

”Hela bygden och norra Öland har fått kämpa, det var en gammal skola och som ett antiklimax slog blixten ned och skolan brann. Eleverna har fått kämpa i paviljonger där särskilt högstadiet hade dåligt med utrymmen på rasterna. Att nu resa sig ur det här är rörande och stort och man märker det på eleverna också. Det känns fantastiskt med de nya sociala ytorna för eleverna med café, kunskapstorg, innergård och den fina utemiljön. Det är en lite overklig känsla idag och den tror jag vi kommer ha med oss ända till vår invigning, säger Cathrin Wiström.

Välkommen på etappinvigning

Den 23 januari, klockan 12.30 bjuder vi in till etappinvigning och öppet hus då alla är välkomma. Åkerboelever klipper band, rektor visar runt i de nya lokalerna, kommunstyrelsens ordförande Ilko Corkovic invigningstalar och det bjuds på frukt och kaffe.

Åkerboskolan har höga studieresultat och är känd för sina satsningar på fysisk aktivitet. Den nya skolan öppnar nya möjligheter.

”Den nya skolan med bibliotek är ett flaggskepp för norra Öland som lockar till inflyttning och nya möjligheter för skolan. Vi har många planer på hur vi kan använda den nya skolan och utemiljön. Elevhälsa har stor del i studieresultat och vi satsar mycket på den sociala delen. Vi har bland annat anställt en rastpedagog som bara jobbar med raster och rastaktiviteter”, berättar Cathrin Wiström.

Nytt bibliotek

Löttorps bibliotek öppnar upp igen tisdag 17 januari i de nya lokalerna i huvudbyggnaden på Åkerboskolan. Biblioteket har meröppet och erbjuder låntagare tillgång till lokalerna även när personal inte är på plats. Här finns möjlighet att studera eller arbeta, använda datorer och läsa tidskrifter men biblioteket kan även användas för författaraftnar, utställningar eller andra evenemang.

Skolan byggs större än vad elevantalet kräver men den servar inte bara skolans behov. Storköket som är i drift dagligen förser boende på Åkerbohemmet, pensionärer och flera förskolor med mat. Biblioteket med ”meröppet” blir tillgängligt för hela samhället och norra Öland. Aktivitetslokaler, fritidsgård, Öppen förskola och kulturskola blir tillgängliga även utanför skolans öppettider.

Fokus i arbetet med nya skolan har varit arbetsmiljö, närhet, trygghet, uppsikt och trivsel. Förskoleklass till årskurs fem har ett hemområde på ena sidan om huvudbyggnaden och årskurs sex till nio på den andra. Varje klassrum har ett grupprum och möjlighet till avskilda studieplatser med dämpad ljudmiljö. I hemvisterna finns även ett torg med arbetsplatser under ett takfönster.

I huvudbyggnaden finns även kök, matsal, arbetsrum, administration, elevhälsa och gemensamma lokaler för ämnen som hemkunskap, trä och metall och textil. Det kommer bland annat att finnas en attraktiv innegård i mitten av huvudbyggnaden.

I matsalen jobbar man med ljuddämpande material för en lugn atmosfär och matsalen går att använda även till föreläsningar och andra ändamål.

Inspiration från omgivningarna

Arkitekten har hämtat inspiration från norra Öland när det gäller färgskala och material, med bland annat att kalkstensgolv i entréerna.

Det nuvarande biblioteket som flyttar lämnar plats för fritidsgård, musiksal, Öppen förskola och kulturskola som här får gemensamma ombyggda lokaler vilket skapar stora samarbetsmöjligheter.

Den nybyggda skolan är planerad för 175 elever, storkök för 350 portioner och ett allmänt bibliotek. Den sammanlagda byggytan är på 3440 kvadratmeter.

Hela skolan ska stå klar sommaren 2023.

Hoppa till innehåll