Kontakta oss

Ny skola och bibliotek i Löttorp

Publicerat 13 juni 2020

30 juni, 2021, togs första spadtagen för nya Åkerboskolan.

”Det är kul att se hur den fina skolan för förskoleklass upp till årskurs nio växer fram i Löttorp”, säger Lars Gunnar Fagerberg, fastighetschef och fortsätter:

”Vi jobbar mycket med säkerheten eftersom vi har full skolverksamhet här samtidigt som den nya skolan byggs”.

Du kan se ritningar på skolan under Mer information, längre ned på sidan.

Aktuellt just nu

Mycket har hänt sedan eleverna lämnade för sommarlov. Byggnaden för slöjd och hemkunskap har rivits och nästa steg med att gjuta plattan för lågstadiebyggnaden kan påbörjas nu i höst. Huvudbyggnaden och högstadiedelen ska vara klara för besiktning i december och planen är att skolan ska vara helt färdig sommaren 2023. Vi ser fram emot att flytta in!

Nytt bibliotek

Bygget av nya skolan inleds med huvudbyggnad med bland annat kök, matsal och bibliotek samt högstadiebyggnad för årskurs sex till nio. Skolan byggs större än vad elevantalet kräver men den servar inte bara skolans behov. Storköket som är i drift dagligen förser boende på Åkerbohemmet, pensionärer och flera förskolor med mat. Biblioteket med ”meröppet” blir tillgängligt för hela samhället och norra Öland. Aktivitetslokaler, fritidsgård, Öppen förskola och kulturskola blir tillgängliga även utanför skolans öppettider.

Fokus i arbetet med nya skolan har varit arbetsmiljö, närhet, trygghet, uppsikt och trivsel. Förskoleklass till årskurs fem har ett hemområde på ena sidan om huvudbyggnaden och årskurs sex till nio på den andra. Varje klassrum har ett grupprum och möjlighet till avskilda studieplatser med dämpad ljudmiljö. I hemvisterna finns även ett torg med arbetsplatser under ett takfönster.

Huvudbyggnaden vetter ut mot Löttorpsvägen vilket gör skolan mer välkomnande och tillgänglig.

Biblioteket kommer att ha meröppet och erbjuder låntagare tillgång till lokalerna även när personal inte är på plats. Här finns möjlighet att studera eller arbeta, använda datorer och läsa tidskrifter men biblioteket kan även användas för författaraftnar, utställningar eller andra evenemang.

I huvudbyggnaden finns även kök, matsal, arbetsrum, administration, elevhälsa och gemensamma lokaler för ämnen som hemkunskap, trä och metall och textil. Det kommer bland annat att finnas en attraktiv innegård i mitten av huvudbyggnaden.

I matsalen jobbar man med ljuddämpande material för en lugn atmosfär och matsalen går att använda även till föreläsningar och andra ändamål.

Inspiration från omgivningarna

Nya Åkerboskolan blir en skofri skola. Detta för att få ner ljudnivån och för en tryggare, lugnare miljö. Huvudbyggnaden nås via varsin sluss från högstadiet och låg- och mellanstadiet. Det blir konstnärlig utsmyckning av fasaden, som har höga fönster med ljusinsläpp. Arkitekten har hämtat inspiration från norra Öland när det gäller färgskala och material, det kommer bland annat att vara kalkstensgolv i entréerna.

Det nuvarande biblioteket som flyttar lämnar plats för fritidsgård, musiksal, Öppen förskola och kulturskola som här får gemensamma ombyggda lokaler vilket skapar stora samarbetsmöjligheter.

Den nybyggda skolan är planerad för 175 elever, storkök för 350 portioner och ett allmänt bibliotek. Den sammanlagda byggytan är på 3440 kvadratmeter.

Hoppa till innehåll