Utskriftsdatum: 27 May 2020

Nya regler för restauranger och krogar

Nu vidtas flera åtgärder för att bromsa takten i spridningen av covid-19 i Sverige. Det handlar bland annat om krav på skärpt säkerhet i restaurangmiljöer. 

Folkhälsomyndigheten föreskriver nu, med stöd av smittskyddsförordningen, att restauranger, barer och caféer i hela landet behöver vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19. Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.

Besökare ska äta och dricka sittandes vid bord. Personal bär ut beställningarna. Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge som det inte leder till trängsel eller köer. Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor.

Den som ansvarar för verksamheten ansvarar för att ha rutiner för att göra risken för smittspridning så liten som möjligt. Riskbedömningar ska göras regelbundet utifrån rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och regionernas smittskyddsläkare. Smittskyddsläkaren kan efter samråd med kommunen fatta beslut om att förbjuda de verksamheter som inte uppfyller kraven.

Lokala beslut kring restaurangverksamhet: 

Vår kommun har beslutat att möjliggöra för restauranger att omgående kunna öppna sina uteserveringar. Vi kommer inte att ta ut någon avgift för försäsongen.

Alla tillsynsbesök inom livsmedel och alkohol kommer ske senare om det inte är akut.

Vi har tagit beslut om att förlänga betaldatum för tillsyn av miljöfarlig verksamhet, livsmedelshantering och utskänkningstillstånd. Det nya betaldatumet blir den 1 september 2020. Det är även möjligt att förlänga betaldatum ytterligare men då ska företagaren ta kontakt med miljöenheten på kommunen.

Leverantörer av varor och tjänster till den kommunala verksamheten kan räkna med snabb betalning.

Kommunens tillväxtchef Anders Magnusson och kommunens näringslivsutvecklare Kristian Pettersson Sjövall står till förfogande för rådgivning och lotsning.

Läs mer

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer m.m.

Frågor och svar om nya regler för restauranger, krogar m.m.