Kontakta oss

Oro för stökiga ungdomsfester med fylla och slagsmål

Publicerat 10 juni 2022

Vi vill göra föräldrar och vårdnadshavare uppmärksamma på att det de senaste somrarna varit stora problem med stökiga fester med fylla och slagsmål på flera stränder på norra Öland. Allt tyder på att det främst är ungdomar från Ölandskommunerna som deltar. Vi behöver tillsammans ta ansvar för våra unga.

”Vårdnadshavare kan tänka att de lämnar sina ungdomar i en skyddad miljö där det finns vuxna eller vakter som kan ha uppsikt. Men ungdomarna har sina fester utanför campingområden där de är oskyddade och utan uppsikt av vuxna”, säger Martina Johansson på Förebyggande Teamet i Borgholms kommun.

”Ha kontakt med din tonåring under kvällen, besök dem gärna och se vilka miljöer de befinner sig i och hämta dem på kvällen. Kontakta oss på Förebyggandeteamet om ni vill ha mer information eller tips på hur ni kan göra för att era ungdomar ska ha det så tryggt som möjligt under sommarens festligheter”, säger Tove Alm på Förebyggande Teamet.

Både kommunen och Polisen är medvetna om det här problemet och olika insatser görs. Bland annat lägger Förebyggande Teamet mycket av sin arbetstid på de här platserna i början av sommaren. Vi har även ett samarbete med föräldrar och företagare på norra Öland.

”Langning av alkohol till ungdomar är en brottslig handling som kan få allvarliga följder. Risken att själv utsättas eller att utsätta någon annan för brott är betydligt större om man är berusad. Tala gärna med era ungdomar om det”, säger kommunpolis Magnus Areskog.

En av de som oroas för de här festerna är Anna Barkevall, vd Böda Sand.

”Vi står helt och fullt bakom Borgholms Kommun och deras viktiga arbete med att förskjuta och senarelägga ungdomars alkoholdebut”, säger Anna Barkevall.

Hon berättar vidare att de är bra för föräldrar och vårdnadshavare att veta att parkeringen på Lyckesand och Böda Sand är stängda nattetid.

”Vi uppskattar om du som förälder inte uppmanar eller skjutsar upp ditt barn till Lyckesand eller Böda Sand nattetid. Tillsammans med Borgholms Kommun, Länsstyrelsen, Brottsförebyggande rådet och Polisen verkar vi för att senarelägga ungdomars alkoholdebut. Det är vårt gemensamma ansvar som föräldrar”, säger Anna Barkevall.

Hoppa till innehåll