Utskriftsdatum: 05 June 2020

Skolbibliotekarierna tipsar: Här är 16 barn- och ungdomsbokstips för läslovet

Läslovet pågår den här veckan och här ger skolbibliotekarierna i Borgholms kommun tips på 16 barn- och ungdomsböcker. Trevlig läsning!

Bilderböcker: 0-9 år.

Fågelfesten Av Alice Lima de Faria: Träffsäker berättelse om att känna sig utanför, men också om att finna nya vänner och vara stolt över att vara den man är.

Skogshuggarens skägg av Duncan Beedie: Fantasifull berättelse med ett grönt budskap om att ta hand om vår miljö.

Svart hund av Levi Pinfold: En fantasifull allegori om att möta sin rädsla.

Glass på en onsdag av Mattias Edvardsson och Matilda Salmén: En rolig och hjärtevärmande bilderbok om Ella som ska följa med Noa hem efter förskolan.

Alice vet allt av Ingelin Angerborn och Johanna Kristiansson: Första delen i serien om en alldeles underbart självklar tjej med härligt självförtroende.

Den allra bästa prinsessan av Ursula Poznanski: En rolig och annorlunda berättelse om de tre tävlingsinriktade prinsessorna Bianca, Violetta och Rosalinda.

 

Läsböcker – 9 år

Spökspanarna av Annika Widholm: En ruggig historia om Malva och Hanna som ger sig ut på spökspaning på bibblan.

Mystiska skolan spökdiscot av Katarina Genars och Alexander Jansson: Rysmysigt, lättläst och lagom läskigt om en halloweenfest på skolan.

LasseMajas Detektivbyrå – Filmmysteriet av Martin Widmark och Helena Willis: Lasse och Maja rycker ut för att lösa ett mystiskt brott som äger rum i samband med en stor filminspelning i Valleby.

Superkorta skräckisar av Andreas Palmaer: Här får nybörjarläsaren roliga, överraskande och lagom läskiga berättelser.

Tuffa gänget. En ruggig historia av Aaron Blabey: Humoristisk serie om Herr Varg, Herr Haj, Herr Orm och Herr Piraya som har tröttnat på att alla blir rädda så fort de får syn på dem. Nu vill de vara hjältar och i den här boken bestämmer de sig för att befria 10 000 kycklingar från Solsidans kycklingfarm.

Mysteriet med zombieförbannelsen av Matilda Bredberg: En mysteriebok om mod, zombier och vänskap.

10-12 år

Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld: En berättelse om ensamhet och vänskap, utanförskap och popularitet och om att välja vem man själv vill vara.
Enola Holmes och kidnappningsmysteriet av Nancy Springer: Här får läsaren möta Enola Holmes, Sherlocks coola lillasyster som här blir indragen i ett fall som har stark koppling till hennes egen familj.

Athena. Strålkastare tack! Av Elin Ek: Med mycket humor och ännu mer hybris tar sig 12-åriga Athena an uppgiften att rädda jorden.

Backa hem, Nilla! Av  Anja Gatu:  Boken är inspirerad av landslagsstjärnan och Diamantbollenvinnaren Nilla Fischers barndom.

Stjärnstenen av Jo Salmson: Första delen i Jo Salmsons fantasyserie ”Drakarnas öde”. Den mystiska kraften i Stjärnstenen kan förgöra en hel värld – men den kan också varna för faror. I boken får läsaren möta Nea som har Gåvan att tolka skuggorna i stenens inre!