Utskriftsdatum: 18 June 2021

Sven Ekberg tilldelas Borgholms kommuns kulturpris

05 maj 2021

Motiveringen lyder:

Sven Ekberg tilldelas Borgholms kommun kulturpris 2020 för mångårigt engagemang och flera värdefulla insatser inom kulturområdet. Sven Ekberg var en av initiativtagarna till Ölands Skördefest. Han har under flera år lyft och marknadsfört den öländska matkulturen. I höst kommer den tredje och avslutande dokumentärfilmen i Ölandstriologin, ett kulturhistoriskt mycket värdefullt dokument som i ord och bild berättar vår lokala historia.

”Det känns fantastiskt roligt och hedrande. Jag är väldigt överraskad och det känns fint att bli uppskattad i sin hemby. Jag blev så glad och inspirerad av kulturpriset att ölandstrilogin kan bli en kvartett. Jag har precis skissat på ett synopsis till en fjärde ölandsdokumentär, säger Sven Ekberg.

Journalisten och producenten Sven Ekberg är bosatt i Borgholm och han är en välkänd profil som satt Öland på kartan. Hans röst känns igen från radio – bland annat från P1:s långkörare Meny där han arbetat som producent och programledare tillsammans med bland andra stjärnkocken Karin Fransson.

Sven Ekberg är en av initiativtagarna till Ölands skördefest.

De senaste åren har han tillsammans med författaren Johan Theorin och filmfotografen Niclas Wimmerberg  gjort dokumentärfilmerna Över sund över hav och Ur sund ur hav. Den första filmen skildrar skutskepparnas tid på Öland och Ur sund ur hav är en film om den öländska fiskenäringen och hur den mer eller mindre håller på att försvinna. I år avslutas sista delen i ölandstrilogin med en film där turismen på Öland står i fokus. Filmen tar upp bland annat badorten Borgholm, Ölandsbrons betydelse, campingarna och turismens utveckling på ön. Turistfilmen Öland och turisterna/ 1850-2020 får (ett år försenad på grund av pandemin) premiär i Mörbylånga i samband med invigningen av årets Skördefest.

Sven Ekbergs blev 1990 vald till Årets ölänning. Han har också bland annat fått ta emot Kalmar läns kulturpris, Gastronomiska akademiens Guldpenna , Gyllene Gaffeln från tidningen Allt om Mat, Visitas stora turistpris och i år även Ölandsklubbens stora pris. Han har gett ut flera mat- och kokböcker tillsammans med bland andra Karin Fransson och Måns Rossander.

Borgholms kommuns kulturpris är på 10 000 kronor.

 

 

Hoppa till innehåll