Utskriftsdatum: 10 April 2020

Sammanställning – den här hjälpen finns för näringslivet

Borgholms kommunledning förstår de svårigheter som företagare på Öland nu står inför. Här kommer en sammanställning av vad du som företagare kan få hjälp med, vart du kan vända dig och var du kan få information.

Information från regeringen

Den 16 mars lanserade regeringen ett stödpaket till näringslivet på över 300 miljarder. Bland åtgärderna finns att staten tillfälligt tar över kostnaderna för sjukskrivningar och delar av lönekostnaderna vid korttidspermitteringar.

Läs mer om krispaketet till näringslivet här: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/03/krispaket-for-svenska-foretag-och-jobb/

Den 20 mars lanserade regeringen ett akut stöd på en miljard kronor till kulturen och idrotten.
Krispaketet gäller idrottsrörelsen samt både små och stora aktörer inom kultursektorn. Det ska även kunna gå till frilansare inom kultursektorn. Statliga myndigheter ska inte omfattas av stödet.

Läs mer om krispaketet till kulturen och idrotten härhttps://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/03/amanda-lind-och-christer-nylander-l-haller-presstraff-med-anledning-av-nya-coronaviruset/

Information från Ölands turistorganisation

På https://www.oland.se/sv/corona har Ölands turistorganisation samlat information om coronaviruset till besöksnäringen, både med viktiga samt tips på goda exempel både från företagare på ön men också från andra delar av landet. 

Bra länkar

verksamt.se finns samlad information från myndigheter om det nya coronaviruset och covid- 19, som är viktig för dig som företagare att känna till.

Korttidspermittering införs – Läs mer på Tillväxtverket

Finansiellt stöd från Riksbanken – Läs mer på Riksbanken

Karensavdraget slopas tillfälligt – Läs mer på Försäkringskassan

Förslag om tillfälligt avskaffat läkarintyg – Läs mer på Försäkringskassan

Planeringsstöd för bortfall av personal och leveranser av varor och tjänster – MSB

Begränsade möjligheter till allmänna sammankomster och tillställningar – Polisen

Utrikesdepartementet avråder från att resa utomlands – Läs mer hos UD

Smittbärarpenning Aktiebolag – Smittbärarpenning Enskild firma

Anstånd för företag att betala in arbetsgivaravgifter och anställdas preliminärskatt (skattekrediter)

Ansökan hos Skatteverket hittar du här.

Regeringen ger Almi nytt soliditetsmål för att möjliggöra utökade lånemöjligheter där drabbade branscher/företag särskilt ska prioriteras.

Svenskt näringsliv

Svenskt Näringsliv för en kontinuerlig dialog med regeringen där de har lagt fram förslag som syftar till att undvika att jobb och företag slås ut i onödan. Gårdagens krispaket med snabba och kraftfulla likviditetsstärkande åtgärder är högst välkommet.

Coronavirusets påverkan på handeln

Svensk Handel är en arbetsgivarorganisation som driver handelns frågor för parti-, detalj- och e-handeln. På svenskhandel.se hittar du samlade nyheter om Corona.