Förra veckan fick alla i högstadiet på Åkerboskolan se en digital föreläsning om machokultur, jämställdhet, psykisk ohälsa och relationer.  Journalisten och författaren Atilla Yoldas höll i föreläsningen och han pratade om samtycke, jämställdhet, våld, psykisk ohälsa och machokultur. Vår skribent Elyse Cherry som går i åttan på Åkerboskolan rapporterar från föreläsningen:

Något jag tyckte var intressant var hur killarna reagerade. En kille sa till mig efteråt: ”Jag tyckte det lät som att han ville att killar ska vara mer som tjejer”. Om killar är tuffa, okänsliga och starka betyder det då att tjejer är emotionella, känsliga och svaga? Är machokulturen så djupt rotad i vårt samhälle så att vi knappt märker att den är där?

Atilla Yoldas pratade om hur killar förväntas vara starka, självsäkra, heterosexuella, våldsamma, maskulina och att de ska tänka mycket på sex. Killar förväntas också vara starka psykiskt. De förväntas att inte gråta eller visa att de är ledsna eller sårade. Men att gråta kan faktiskt vara bra. Det sänker stress, skapar lugnande hormoner, dödar bakterier och gör dig gladare.

Det är vanligt att killar har en negativ kvinnosyn och drar grova och respektlösa skämt om kvinnor, homosexuella och andra som är HBTQ. 45 000 hatbrott begås mot homosexuella varje år. Atilla Yoldas pratade också om hur killars våldsamma beteende är ursäktat. “Killar har svårt att uttrycka sig”. Som om det vore en ursäkt för killar och män att vara våldsamma eller elaka.

Han talade också om psykisk ohälsa. En tredjedel av alla killar lider av psykisk ohälsa. 130 000 killar har självmordstankar. Tre fjärdedelar av alla självmord är killar och män. Om man har självmordstankar så tipsade han om MIND. Det är en självmordslinje där man kan prata och chatta med en volontär anonymt. Det är öppet dygnet runt.

Han berättade också att dessa “skämt” och små kommentarer från killar kan eskalera och förvandlas till värre saker som våld och misshandel.

  • 80% av alla misstänkta för misshandel är män.
  • 86% av alla misstänkta för olaga hot är män.
  • 98% av alla misstänkta för sexualbrott är män.

Föreläsningen var en del  av kampanjen En vecka fri från våld. Då kommunen tillsammans med många andra uppmärksammar det arbete som pågår året runt för att stoppa mäns våld mot kvinnor och flickor.

Bild på reporter Elyse Cherry som går i årskurs åtta på Åkerboskolan

Reporter: Elyse Cherry som går i årskurs åtta på Åkerboskolan.

 

 

 

 

 

 

Skip to content