Moa Eriksson Sandberg har tillsammans med Ester Roxberg skrivit en novellsamling om livet på en högstadieskola i en småstad. Författaren besökte nyligen Borgholm för att berätta om boken ”Korridorer” och vår skribent Shahd Kanzouaa som går i nian på Slottsskolan rapporterar från besöket:

Moa Eriksson Sandberg besöker skolan då den första snön just fallit. När eleverna kommer in i klassrummet står författaren och väntar vid den vita tavlan och hon har ställt fram några av sina böcker. Eleverna tittar på varandra och undrar vad som ska hända nu, men Moa ler lugnande mot dem och genom att prata om sig själv fångar hon genast elevernas intresse.

Moa Eriksson Sandberg berättar att  hon är en författare som skriver för alla åldrar. Eleverna är mest intresserade av ungdomsboken Korridorer som de jobbat med intensivt under tre månaders tid i svenskundervisningen. Moa Eriksson Sandberg har skrivit boken tillsammans med Ester Roxberg och eleverna undrar hur det gemensamma skrivarbetet gick till. Hon berättar att de skrivit novellerna en och en men att de sedan läst varandras texter och tagit hjälp av varandras kritik, både positiv och negativ.

Hur lång tid tog det att skriva boken?

– Både Ester och jag skriver ganska fort. En novell tog ungefär en dag att skriva men sedan bearbetades den flera gånger. Vi läste och kom med synpunkter på varandras texter. Att skriva är ett jobb som tar lång tid. Den tanken kan man ta med sig till skolan: Text tar tid! Det man skrivit kan kännas dåligt först, men sedan bearbetar man flera gånger tills det blir bra. Ingen bok på biblioteket har gått fort att skriva, säger Moa Eriksson Sandberg.

Varifrån fick du idén till boken “Korridorer”?

– Jag och Ester pratade en dag om våra gamla minnen från högstadietiden och bestämde oss för att skriva en bok tillsammans som handlade om detta. En del av novellerna är byggda på riktiga minnen, “Skejtarhoror” handlar om en kompis som jag hade under högstadietiden och saker vi gjorde. Jag blev nästan 14 år igen när jag skrev den. Men andra noveller är inspirerade av människor man träffade och människor man såg, som vi fantiserat kring. Till exempel “Cigarettkyssar” handlar om två killar som är kära i varandra. Ester blev inspirerad till novellen av en kille som hon kände lite grann i högstadiet. Namnet Korridorer är också inspirerat från våra gamla skolor. Jag gick i en liten skola där vi inte hade mycket plats att hänga på under rasterna, så det mesta hände i korridorerna; alla bråken, kärlekshistorierna och allt drama. Vi tyckte att denna rubrik skulle passa jättebra till vår bok.

Hur var din egen högstadieperiod?

– Jag tycker att högstadieperioden var speciell på många sätt, för mig var det både en rolig och jobbig tid. När jag började högstadiet kände jag ingen på min skola. Det kändes som att jag förvandlades till en vuxen på ett ögonblick. Man lekte inte med kompisarna på rasterna längre. Det var inte alls en rolig period, tyckte jag. Men jag kommer ihåg att när jag var i högstadiet så ville jag bli skådespelare och därför studerade jag teater, jag tyckte att det var svinkul. Då slutade jag känna mig ensam för att jag hade några kompisar som också var intresserade av teater. Sedan var det också en grej att jag var jättekär hela tiden och tyckte att många killar var snygga. Varje gång jag kommer ihåg hur kär jag var så skrattar jag bara. Mina noveller handlar kanske därför lite mer om kärlek, medan Esters är lite mörkare. Hon tyckte att högstadietiden var mycket mer bara “jobbig”.

Har du några tips till oss högstadieungdomar?

– Ta inte allt så allvarligt! Våga stå för dina åsikter! Var modig! Och vill du bli författare så kom ihåg att det alltid finns saker att berätta. Läs mycket, skriv ofta, inspireras av din egen vardag och våga använda din egen stil så att det känns äkta. Det roligaste med att vara författare är att man får fortsätta leka fantasilekar, precis som man gjorde när man var liten, säger Moa Eriksson Sandberg.

Fakta:

  • Alla kommunens elever i årskurs åtta deltar varje år i något som kallas ”Läsfåken” som arrangeras av biblioteket tillsammans med skolorna. Årets bok var ”Korridorer- 12 noveller om högstadiet”. Den 22 november besökte författaren Moa Sandberg Slottsskolan i Borgholm, på ett uppdrag att berätta om sitt författarskap och svara på elevernas frågor.
  • Moa Eriksson Sandberg är en svensk författare, född 10 juni 1981. Hon är uppvuxen i Rydöbruk och Laholm i Halland. Nu bor Moa i Lund. Hon gav ut sin första bok år 2011 med titeln “ Söta pojkar är bara på låtsas”.
Bild på Shahd Kanzouaa som går i nian på Slottsskolan

Text: Shahd Kanzouaa som går i nian på Slottsskolan

 

Skip to content