Den som läser får ett mycket större ordförråd än den som aldrig gör det. Kolla in vilken skillnad det gör!

När man börjar på lågstadiet har man i genomsnitt 7 000 ord i sitt ordförråd. Om man inte regelbundet läser eller lyssnar till böcker och texter så har man som 17-åring bara mellan 15 000 och 17 000 ord i sitt ordförråd.

För att klara sitt dagliga liv som vuxen menar professorerna Mats Myrberg och Ingvar Lundberg att man behöver ett ordförråd på minst 50 000 ord alltså långt mycket mer är 17 000 ord.

Om man däremot har läst (eller lyssnat på) böcker, tidningsartiklar och andra texter regelbundet så är ordförrådet som 17-åring påfyllt med minst 50 000 ord vilket alltså skapar goda förutsättningar för att klara sig bra som vuxen.

Så stor skillnad kan alltså läsningen göra!

Just ordförrådet är ett skäl till att det är bra att läsa på fritiden. Man skapar störst ordförråd genom att läsa eller lyssna på texter från böcker eller tidskrifter. 8 av 10 ord i ditt ordförråd har kommit från texter. Läsning stimulerar också den viktiga fantasin.

Om man vill ha tips på en bra bok så är man alltid välkommen till biblioteket. Personalen hjälper till att hitta bra böcker.

 

Skip to content