I söndags var det Nobeldagen. Nobeldagen infaller alltid den 10 december varje år och denna dag delas Nobelpriset ut.

Alfred Nobel föddes i Stockholm 1833 och var en av Sveriges mest kända kemister och uppfinnare.  Han tog patent på 355 uppfinningar och ägde eller hade en hög position i nästan hundra företag runt om i Europa. Bland annat uppfann Alfred Nobel dynamiten och i slutet av 1800-talet köpte han Bofors järn- och stålverk, som han gjorde om till en stor vapentillverkare. Men i grunden var Alfred Nobel pacifist vilket innebar att han inte trodde på att våld var rätt eller ett bra sätt att lösa konflikter på.

Nobel hann samla ihop en stor förmögenhet under sin livstid och i hans testamente stod det att hans pengar skulle gå till att bilda en fond som varje år ska dela ut priser för de som ger den ”största nytta till mänskligheten” inom fysik, kemi, medicin, litteratur, ekonomi och fredsarbete. Den 10 december 1901, på dagen fem år efter Alfred Nobels död, firades den första Nobeldagen.

Några exempel på människor som har vunnit olika Nobelpriser är Bob Dylan, Malala, Nelson Mandela, Marie Curie, Dalai Lama, Moder Teresa, Barack Obama och många fler.

Alla priser utom fredspriset, som delas ut i Oslo, delas ut på Stockholms konserthus. Efter prisutdelningen hålls en stor fest i Blå hallen i Stockholms stadshus. Nobelfesten eller Nobelmiddagen är en traditionell del av Nobelfestligheterna. På festen serveras en middag med flera rätter. De som kommer på middagen ska ha en så kallad högtidsdräkt vilket innebär att männen ska bära frack och kvinnorna balklänning. Efter middagen är det dans. Banketten och dansen direktsänds ofta i både TV och radio har många tittar och lyssnar.

Skip to content