Längtar du till sommarlovet? Eller är ledigheten något som känns jobbigt för dig?

För vissa är lov en enda lång härlighet med vila, mys med vänner och familj och lagom med aktiviteter. Något som man ser fram emot. Men för dig som har det svårt hemma kan loven kännas extra jobbiga. Till exempel kanske du känner dig mer ensam, du kanske inte har något att göra eller någon att vara med. Det kan också kännas krångligt med familjen eller de som du bor med. En del har föräldrar som måste jobba hela ledigheten medan andra känner att de behöver vara för mycket med sin familj under ledigheten. Det är också vanligt att oroa sig över att få frågor om ledigheten när skolan sätter i gång igen, när känslan är att du inte har något kul att berätta.

Vad kan du göra själv?

Här är några tips för dig som känner oro över en ledighet:

  • Bestäm att du ska göra minst två aktiviteter per vecka, gärna en för kroppen och en för knoppen. Ta en långpromenad i naturen eller lär dig något nytt.
  • Försök skapa rutiner för dina dagar. Kanske kan du bestämma att du stiger upp kl. 10.00 varje morgon och äter lunch kl.13.00?

Mer hjälp?
Handlar din oro om att du är rädd för att något ska hända där hemma när du är ledig? Då behöver någon vuxen i din närhet hjälpa dig. Kanske kan du prata med din mentor, skolans kurator eller en kompis förälder innan skolan slutar för lovet?

Har du ingen bra vuxen du vill prata med kan du alltid vända dig till till exempel Bris eller någon annan stödorganisation. Här hittar du mer information Behöver du stöd?

Gör en akutplan
Om du är orolig för att något ska hända där hemma under ledigheten. Fundera över:

  • Kan du gå undan eller låsa dörren?
  • Vem/vilka kan du ringa till?
  • Vem kan du hämta hjälp hos?
  • Vart kan du ta vägen?
  • Vad ska du säga när du söker hjälp?

Skriv ner svaren, kanske i din telefon eller på en lapp som du kan ha med dig.  Kom ihåg att du alltid kan ringa 112 om något akut händer.

Skip to content