Det kan finnas olika anledningar till att du känner behov av stöd

Kanske mår du själv inte riktigt bra eller har en kompis eller någon närstående som inte gör det. Kanske har din familj problem med ekonomin eller har behov av annan hjälp.

Att må dåligt

Alla mår dåligt ibland. Det kan vara för att det har hänt något jobbigt eller för att du undrar hur något ska bli eller så vet du inte varför du mår dåligt. Det finns saker du kan göra själv för att må bättre. Du kan också få hjälp att må bättre. Du har alltid möjlighet att be om hjälp och prata med någon. På UMO finns information om hur du kan få hjälp och tips för att må bättre.

Det finns också möjlighet att ta kontakt med någon i närområdet för att få hjälp.

Här kan du få hjälp i Borgholm eller Kalmar

Barn- och familjeenheten, om det är struligt hemma eller om du och din familj behöver ekonomisk hjälp 0485-880 85

Kurator Slottskolan och Åkerboskolan, Barn- och elevhälsa – Borgholms kommun

Förebyggande teamet,  Stöd till barn och ungdom – Borgholms kommun

Barn- och ungdomshälsan, om du mår dåligt t ex. är deppig, rädd eller har ångest. : 0480-384 80

Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, vid allvarligare psykiska bekymmer : 0480-816 94

ABC-kliniken, om du har bekymmer med mat, svälja eller äta: 0480-844 60

Ungdomsmottagningen, om du har frågor om relationer, sex, kroppen, preventivmedel: 0480-817 89
Det finns även en digital ungdomsmottagning i Kalmar län. Här kan du läsa mer www.umo.se

Stödgrupp barn och unga, Hela människan Borgholm, har stödgrupper för barn och unga som lever i eller har erfarenheter av krångel. Det kan vara skilsmässa, att ha en närstående som dricker för mycket alkohol, mår psykiskt dålig eller är sjuk eller att det förekommer bråk, hot eller våld hemma. Det finns två stödgrupper: en för barn 10–12 år och en för ungdomar 13-16 år. Om du vill vara med i en grupp eller bara vill veta mer kontakta Simon, e-post: simon.gren@helamanniskan.se eller telefon: 070-6713976.

Ungdomsjouren Kalmar, Blir du utsatt för hot, våld eller andra övergrepp? Är du orolig för någon i din närhet? Kvinnojouren & Ungdomsjouren arbetar för att alla våldsutsatta kvinnor och barn samt utsatta unga, ska erbjudas stöd och skydd av hög kvalitet oberoende av livssituation och bakgrund. Ungdomsjouren Kalmar

Vårdguiden – Tel 1177, 1177.se
Öppet dygnet runt. 112 för akut hjälp.

Kontakt till stödorganisationer

  • BRIS
    BRIS, för dig under 18 år som behöver prata med någon vuxen. Du kan ringa, mejla eller chatta anonymt.
    116 111
    bris.se
  • Föreningen Storasyster
    ger råd och stöd till dig som utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. De ger även stöd om du är anhörig till någon som blivit utsatt. Med Föreningen Storasyster kan du kan mejla och chatta. Du kan även få en chattsyster eller chattbror.
    foreningenstorasyster.se
  • Jourhavande kompis
    Röda Korsets chatt för dig som vill och behöver prata med någon annan kompis.
    jourhavandekompis.se
  • Killar.se
    Erbjuder stöd till dig som känner dig som kille och är mellan 10 och 25 år. Här kan du chatta anonymt när du behöver någon som lyssnar, stöttar och peppar och hitta information om hur det är att vara kille.
    killar.se
  • Kärleken är fri
    Chatten Kärleken är fri är till för dig som är barn eller ungdom. Här kan du prata om hedersrelaterat förtryck, våld, begränsningar, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap och könsstympning.
    raddabarnen.se/rad-och-kunskap/karleken-ar-fri
  • Maskrosbarn
    För dig som är mellan 13–19 år och känner att det är jobbigt hemma. Kanske har du en förälder som dricker för mycket eller som mår psykiskt dåligt. Här kan du träffa andra med liknande erfarenheter.
    maskrosbarn.org
  • Mind Självmordslinjen 
    För dig som mår dåligt och inte orkar leva eller för dig som har någon närstående som gör det. Du kan ringa, chatta anonymt eller ställa frågor via mejl.
    901 01
    mind.se
  • Riksorganisation GAPF
    stöttar och hjälpa personer som lever under hedersrelaterat våld och förtryck. GAPF:s stödchatt är till för dig som är utsatt eller är bekant med någon som är utsatt. I chatten kan du skriva om hedersrelaterat våld och förtryck, könsstympning, tvångsäktenskap, begränsningar och kärlek.
    gapf.se
  • Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter
    Om du har allt från funderingar kring sexuell tillhörighet till samlevnadsproblem eller ensamhet kan du ringa för att få stöd.
    rfsl.se
  • Team Tilia 
    ”Är det psykisk ohälsa eller ’bara’ livet som gör ont?” Tilia finns för dig som är ung och behöver någon som lyssnar.
    teamtilia.se
  • Tjejzonen
    Tjejzonen finns för dig som är mellan 10 och 25 år, som identifierar dig som tjej och vill ha någon som lyssnar. Erbjuder två olika stödformer. Den ena är via en anonym jourchatt och den andra ett stöd i längre relationer där du får en egen storasyster i upp till ett år. Har även inriktning på ätstörningsproblematik.
    tjejzonen.se
  • Under kevlaret
    Under Kevlaret är en ideell förening som arbetar för att killar ska må bättre. Under kevlaret är en plats där killar kan prata om sånt som är svårt (eller bara ovant) att dela med kompisar och familj. Chatta i realtid söndag-torsdag 20-22, skriv på Insta eller e-post eller gå med i underkevlaret.se/discord och umgås och prata med andra killar.
    underkevlaret.se
  • Ungarelationer.se
    Unga relationer ger stöd och information till dig som är upp till 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som är det, eller är den som utsätter. Det kan vara pågående eller ha hänt tidigare.
    ungarelationer.se

Att delta i olika nya sammanhang kan hjälpa dig att må bättre

Tips på aktiviteter

Hoppa till innehåll