Troligen är lucia ett gäng med vitklädda personer för dig, några med ljus och andra med stjärngossestrut och möjligen även någon tomte som tågar runt den 13 december. Med lite tur blir det lussebulle och pepparkakor efter tåget. Men varför firar vi då lucia?

Det svenska firandet av Lucia är en gammal högtid som firats på ett eller annat sätt sedan medeltiden. Men då fanns inga luciatåg som idag. I det gamla bondesamhället förknippades lucianatten mest med farligheter och övernaturliga väsen. Denna natt kunde djuren tala och det var inte säkert att röra sig ute. Då firades lucia för att hålla mörkrets krafter borta och få ljuset att komma tillbaka.

Lucia som det ser ut idag kommer troligen från Stockholm då Stockholms dagblad ordnade Sveriges först luciatåg 1927. Men först på 1950-talet blev luciatåg vanligt i resten av Sverige.

Varför heter det då lucia?
Namnet Lucia kommer från lux, som betyder ljus på latin. På italienska är Lucia ett namn som betyder den ljusa. Därför har lucia ljus i kronan. I folklig tradition förknippades namnet ibland med Lucifer, Djävulen, på grund av att det låter lite lika. Men i folklig tradition förknippade man i stället namnet med Lucifer, Djävulen. En annan figur som förknippats med Lucia är ”Lussi”, en slags häxa eller demonlik kvinnovarelse som kom ridande genom luften i sällskap av sin följeslagare ”Lussiferda”. Man kan förstå att man hade respekt för den här natten!

Och vem var Sankta Lucia?
Lucia är ett helgon i katolska kyrkan. Det är därifrån högtiden har fått sitt namn. Legenden om helgonet Lucia utspelade sig på 300-talet och de sägas att hon dömdes till döden för sin tro och dödades den 13 december.

Trots att högtiden går under namnet Lucia är det faktiskt inte så mycket med själva firandet som har med helgonet att göra, förutom det faktum att firandet inträffar på Lucias helgondag.

Varför äter vi lussekatter?
Lussekatter eller lussebullar kommer troligen från Holland och norra Tyskland där man bakat ett bröd med saffran som kallades duivekater. Det sägs att det bakades för att hålla borta den ljusskygge djävulen. På svenska lät det som ”dyvelskatter” alltså ”djävulskatter”. Troligen har namnet inget med vare sig katter eller djävlar att göra. När man började att äta bullarna just vid den 13 december bytte de namn till lussekatter.

Luciatåget har spritts till andra nordiska länder, och i viss mån också utanför Norden.

Skip to content