Borgholms kommun ingår i högriskområde för fågelinfluensa
Publicerat 25 mars 2025Sverige har under de senaste åren drabbats av ett flertal utbrott av fågelinfluensa hos vilda fåglar. För att minska risken för smittspridning är det viktigt att ha kunskap om viruset och hur du ska bete dig om du stöter på en död eller sjuk fågel. Det är nu förhöjd risk i kommunen och smittan är konstaterad i Färjestaden.
Den 1 mars rapporterade en privatperson i Färjestaden en död kanadagås till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Fågeln skickades på analys, som sedan visat positivt för fågelinfluensa.
De kommuner i Kalmar län som ingår i högriskområde är:
- Kalmar
- Mörbylånga
- Borgholm
- Mönsterås
- Torsås
- Oskarshamn
- Västervik
I högriskområdena finns särskilda regler som du behöver följa för att minska risken för att dina fåglar ska smittas och dö. Dessa kan du ta del av på Jordbruksverkets webbplats.
Om du hittar en död fågel
Om du hittar en död eller sjuk fågel kan du rapportera in fyndet till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) via deras digitala formulär:
Smittskyddsrekommendationer
Även om risken är liten för människor att smittas av fågelinfluensan, ska man undvika direktkontakt med fåglar och fågelspillning. Det är alltid viktigt med god handhygien speciellt efter kontakt med djur. Husdjur bör inte vistas i närheten av döda eller sjuka fåglar.
- Folkhälsomyndigheten bedömer risken för smitta till människa som mycket låg, men som en generell regel bör du ändå undvika kontakt med sjuka eller döda fåglar.
- Du som ändå behöver hantera döda fåglar uppmanas att använda handskar och att tvätta händerna efteråt.
- Hundar bör inte komma i kontakt med sjuka eller döda fåglar. Håll din hund i koppel i områden med omfattande sjuklighet och dödlighet hos vilda fåglar.
- Fortsätt rapportera in fynd av sjuka eller döda fåglar till Statens veterinärmedicinska anstalt.
- Du som är hobbyhönsägare eller fjäderfäproducent bör gå igenom dina smittskyddsrutiner för att förhindra smitta från vilda fåglar eller deras avföring.
- Ge dina fåglar foder och vatten inomhus eller under tak.
- Om dina fåglar visar tecken på sjuklighet eller ökad dödlighet är det viktigt att du kontaktar en veterinär.
Läs mer på Länsstyrelsens hemsida