Kontakta oss

Högt betyg i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet

Publicerat

Svenskt Näringsliv har släppt enkätsvaren från sin årliga undersökning av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Omdömet för Borgholms kommun ökar för sjätte året i rad och vi placerar oss på en andra plats i länet, efter Mönsterås.

115 lokala företag har svarat på enkäten och vårt sammantagna omdöme ligger på en stabil och hög nivå över riksgenomsnittet.

”Vi är tvåa i länet vilket är jättebra och det är särskilt glädjande att vi ökar markant när det gäller skolans kontakt med det lokala näringslivet. Vår satsning på samarbete mellan skolan och näringslivet där elever får vara med och prova på olika yrken som finns i vår kommun bidrar starkt till det här fina resultatet”, säger Ilko Corkovic, kommunstyrelsens ordförande.

Vi ligger på hög nivå i alla variabler och ökar starkt även när det gäller dialog med kommunens beslutfattare och tillgång till relevant kompetens.

”Arbetet med näringslivsklimatet är långsiktigt och det gäller att hålla i det här arbetet och fortsätta utveckla vår service till företagen. De här frågorna är oerhört viktiga för oss, vi är en av de företagstätaste kommunerna i landet och vi fortsätter ge järnet i vårt förbättringsarbete både internt och externt för att ytterligare förbättra företagsklimatet och villkoren för våra företagare”, säger Ilko Corkovic.

”Jag är glad att vi fortsätter den starka positiva trenden,  vi tar kliv framåt i alla mätningar sedan 2019. Vi vill rikta ett stort tack till alla medarbetare, näringslivsrådet och till alla våra företagare”, säger Anders Magnusson”, tillväxtchef.

Frågorna Svenskt Näringsliv ställer i mätningen är till exempel ”Finns det personal med rätt kompetens att få tag på?”, ”Är det enkelt att få tag på någon hos kommunen?”, ”Hur lång tid tar det att få ett tillstånd?”, ”Hur fungerar kommunens upphandling?”. Våra lokala företag, inom bland annat bygg, handel, besöksnäring och lantbruk, har fått betygsätta dem på en skala mellan 1-6. 81 procent av företagen som svarat på enkäten har haft kontakt med kommunen det senaste året.

”Det är väldigt positivt att vi fortsätter öka. Vi har fortfarande mycket kvar att göra från kommunens sida och mycket att lära. Det finns många punkter där vi kan bli ännu bättre även om vi fortsätter att gå åt rätt håll. Vi är tacksamma för vårt fina näringsliv och superkraften det har i att ställa om snabbt och vara entreprenöriella”, säger Ulrika Melin Wahlin, näringslivsutvecklare.

Skip to content