Kontakta oss

Klart: Hon får uppdraget för den konstnärliga utsmyckningen av Nya Åkerboskolan

Publicerat 18 april 2023

Keramikern Caroline Möller har utsetts att göra den konstnärliga utsmyckningen av Nya Åkerboskolan. ”Jag är så glad att jag fått det här uppdraget, jag känner barnen i skolan, mina barn har gått där och jag har även jobbat som bildlärare på skolan”, säger Caroline Möller.

Nya Åkerboskolans matsal, bibliotek och innergård ska smyckas och nu är det klart att keramikern Caroline Möller ska stå för gestaltningen. Sedan 35 år är hon verksam i Haget på norra Öland, på samma plats som hon tillbringade alla sin barndoms somrar. Caroline Möller har haft många uppdrag inom offentlig konst och färdigställde just ett verk för en skola i Uppsala.

”Det känns extra fint att få göra det här jobbet på min hemmaplan och jag ser fram emot att sätta igång. I ett av konstverken ska barnen vara med och skapa”, berättar Caroline Möller.

Vad hoppas du att dina verk ska bidra med för eleverna?

”Jag hoppas att konstverken ska bidra till att öka trivseln men också till att barnen får inspiration till eget skapande och kreativitet. En tanke med mitt arbete på skolan är också att väcka tankar om naturen och miljön och en vördnad för den”, säger Caroline Möller.

Borgholms kommun avsätter en halv miljon kronor för utsmyckningen av skolan.

”Jag är jättestolt att en konstnär från norra Öland med anknytning till skolan nu får uppdraget. Det ska bli jätteroligt att se samverkan mellan elever och konstnär för utsmyckningen av innegården. Det är också roligt att konstnären tagit inspiration från våra tre ledord: trygghet kunskap och utveckling”, säger Cathrin Wiström, rektor på Åkerboskolan.

Skolans historia med branden finns med i ett av konstverken

Verket med titeln ”Betraktelser” ska pryda innergården och här ska eleverna vara med och skapa. Eleverna skriver ner sina tankar om den öländska miljön och naturen på ett papper. Texten kommer sedan ristas in i keramikplattor som sätts upp under tak i uterummet med belysning under.

”Jag hoppas att det ska föda tankar hos barnen om det underbara och positiva med naturen men också hur viktigt det är att vi tar hand om den”, säger Caroline Möller.

I matsalen kommer ett verk med titeln ”De fyra elementen att ta plats”. Här jobbar Caroline Möller med sobra färger precis som arkitekten för Åkerboskolan använt för skolan med inspiration från norra Öland.

”Här jobbar jag med de fyra elementen- luft, vatten jord och eld. Med elden tar jag med det som hänt med branden på skolan. En händelse som också måste få ta plats men jag tar också vara på den kraft och det positiva som kom av den här olyckan – att vi nu har en ny skola”, berättar Caroline Möller.

I biblioteket kommer besökarna att få se två verk, ”Naturdagboken” och ”Pusslet”.

I verket ”Naturdagboken” ska Carl von Linnés handskrivna texter om platser på norra Öland tryckas på rakubrända keramikplattor. I plattorna ska även växter som Caroline Möller samlat under året att brännas in.

Den öländska miljön följer med in i alla Caroline Möllers verk på skolan. I konstverket ”Pusslet” har keramikplattor i olika färger och former liknande våra stenhällar på Öland pusslats ihop.

”Min tanke är att de ska föra tankarna till vår jord i ett större perspektiv och med ljussättning bakom förstärks det kosmiska uttrycket. Samtidigt för verket tankarna till pussel för barn men också att lägga sitt livspussel”, säger Caroline Möller.

Pressbild: Eva Finder.

 

 

Hoppa till innehåll