Kulturskola

Välkommen till kulturskolan! Vi erbjuder en stor bredd av aktiviteter för barn och unga, men även vuxna och familjer. Vi har lektioner och aktiviteter över hela kommunen, både på skolan i anslutning till lektionstid samt kvällstid, för att så många som möjligt ska kunna delta. Det är cirka 300 barn som varje vecka är med i vår undervisning.

Vem kan börja?

Det behövs inga förkunskaper för att börja hos oss. Vårdnadshavare kan gå kurser tillsammans med sitt barn. Du räknas som barn upp till 20 år.

Vi tar emot vuxna elever i mån av plats, men barn och ungdomar har förtur. Antagen vuxen elev behåller sin plats en termin, sedan behöver platsen sökas om.

Vårdnadshavare är välkomna att vara med på lektioner, när som helst under året. Kulturskolan har sina lokaler i Kronomagasinet i Borgholm men genomför också undervisning i kommunens skolor dagtid och kvällstid.

Anmälan

I Studyalong kan du se alla kurser, hur många lediga platser det finns samt anmäla dig eller ditt barn. Vårdnadshavare skapar själv konto för barn genom att i Studyalong gå till ”Min sida” och välja ”Lägg till barn.”

Du bokar genom att välja kurs och klicka på ”Lägg till i varukorg”. I nästa steg anger du för vem kursen gäller. Om en kurs är fullbokad väljer du istället ”Intresseanmälan” och hamnar på en kölista.  Om en plats blir ledig  sker antagning löpande under terminen.

Kurserna uppdateras varje termin, cirka en vecka efter skolstart. Blir du antagen kontaktas du av läraren som meddelar tid och plats för din/dina lektioner. Har du inte fått meddelande är du välkommen att kontakta lärare eller rektor. Du hittar kontaktuppgifter till lärare och rektor i Studyalong.

Frånvaro meddelas via Studyalong, eller via e-post.

Kurser och ämnen

Hela kursprogrammet finns även i systemet Studyalong, där du anmäler dig och/eller ditt barn till den kurs ni är intresserade av.

Dans

Vi erbjuder dans i en dansmix, där vi går igenom och blandar balett, modern dans, street dance och jazz.

 • Balett: Du får träna koordination, smidighet och musikalitet. Balett används ofta som grundträning för andra dansformer.
 • Modern dans: Här arbetar vi med dansteknik grundat i modern och nutida dans (Contemporary). Vi tränar styrka, flexibilitet och kreativitet. Vi skapar en koreografi som ofta har ett tema och därmed anpassar vi stil och teknik efter det.
 • Streetdance: Olika stilar kan till exempel vara house, hiphop, locking, breaking. Vi jobbar med grundtekniken inom hiphopen och skapar en koreografi. Streetdance är en mycket teknisk dansstil med mycket takt och attityd.
 • Jazz: En scenisk stil som i USA blandade klassisk balett med den svarta kulturens rytmik och musik. Det är mycket snygga fotarbeten, stora språng och snabba svängar.

Undervisningsform

Gruppundervisning. Lektionerna är 45 minuter. Ålder: från 5 år och vuxen.

Film / digitalt skapande

Du lär dig skapa film, musik och liknande med hjälp av iPad.

Undervisningsform

Gruppundervisning. Lektionerna är 45 minuter. Ålder: 9-18 år.

 

Keramik

Undervisningsform

Gruppundervisning. Lektionerna är 45 minuter långa. Ålder: Från 8 – 16 år.

Kör och sång

Kör

Alla är välkomna att vara med i kören, det finns alltid plats! Kören är ett bra komplement för dig som spelar ett instrument eller sjunger individuellt. Tillsammans med läraren får du hjälp att utveckla din sångteknik. Du får också möjlighet att vara med på någon av våra föreställningar under terminen.

Undervisningsform

Gruppundervisning. Lektionerna är 45 minuter långa. Ålder: 10 – 14 år.

Sång

Enskild sångundervisning där du lär dig sångteknik och musikaliskt uttryck, och får prova på olika sångstilar. Ett naturligt komplement till dina sånglektioner är att vara med i körundervisningen.

Undervisningsform

Enskild undervisning. Lektionerna är 20 minuter långa. Ålder: 14 – 21 år.

Skapande verkstad

Måleri, teckning och skulptur i olika tekniker. Varje år arbetar vi med skulpturer och figurer som är med i paraden på Skördefesten.

Undervisningsform

Gruppundervisning. Lektionerna är 45 minuter långa. Ålder: 2 – 17 år samt vuxna.

Slöjd

I den här kursen får barnen möjlighet att upptäcka och utveckla sin skapandeförmåga genom att prova på olika tekniker inom slöjd. Vi slöjdar i ull, papper, plåt, tråd, garn, trä mm. Från slöjdklubben bär man med sig mer än bara slöjdföremål. Det kan vara känslan av att kunna själv, kunskaper om material och dess egenskaper, spännande tekniker och en samhörighet med gruppen.

Ett samarbete mellan kulturskolorna i Kalmar län och Kalmar läns Hemslöjdsförening.

Undervisningsform

Gruppundervisning. Lektionerna är 1,5 timme långa. Ålder: 9 – 16 år.

Spela instrument

 • Banjo
 • Bas
 • Cello
 • Ensemble / orkester
 • Fiol
 • Gitarr
 • Klarinett
 • Kontrabas
 • Mandolin
 • Nyckelharpa
 • Piano
 • Saxofon
 • Trombon
 • Trummor
 • Trumpet
 • Tvärflöjt
 • Ukulele

Undervisningsform

Enskild undervisning. Lektionerna är 20 minuter långa. Ensemble / orkester genomförs i grupp och lektionerna är 45 minuter långa.

Smide

På grund av för få anmälda finns  för tillfället ingen kurs.

Undervisningsform

Gruppundervisning. Lektionerna är 45 minuter långa.

Teater

På grund av för få anmälda finns  för tillfället ingen kurs.

Undervisningsform

Gruppundervisning. Lektionerna är 45 minuter långa.

 

Öppna pass

Taxor och avgifter

Avgift kulturskola

Kulturskolan är avgiftsfri för barn.

För vuxen elev utgår en terminsavgift på 900 per termin.