Kontakta oss

Borgholms kommun tar bort delade turer inom vård och omsorg

Publicerat

Nu försvinner de delade turerna inom vård- och omsorg i Borgholms kommun.

”Vi är oerhört glada att de delade turerna nu är helt borta. Det är ett stort steg för att förbättra arbetsmiljön för våra medarbetare och det är också en viktig fråga i ett jämställdhetsperspektiv”, säger Ilko Corkovic (S), kommunstyrelsens ordförande.

Nu har medarbetarna inom vård och omsorg inte längre delade turer på schemat. Det vill säga först ett morgonpass, sedan  ledigt några timmar mitt på dagen- och sedan ett kvällspass. Borttagandet av delade turer gör arbetet inom vård och omsorg mer attraktivt och eftersom majoriteten av de som arbetar delade turer är kvinnor är det också en jämställdhetsfråga.

”Delade turer är ett otyg och borde tagits bort tidigare. Nu är de helt borta och det känns väldigt bra”, säger Ilko Corkovic.

”Nu är delade turer inom vård- och omsorg i Borgholms kommun förpassade till historien. Ytterligare ett delmål är därmed uppnått i vår strävan att ge vår personal bra arbetsvillkor och att vår kommun blir attraktivare att arbeta i”, säger socialnämndens ordförande Lars Ljung (S).

Arbetet har fortgått sedan 2020 och enheterna har successivt fått bort dessa turer. Totalt antal delade turer 2020 låg på 1300, ifjol låg antalet delade turer på 600 och nu är de alltså helt borta. Totalt berörs 150 medarbetare och främst inom äldreomsorgen.

”Vi är tacksamma för de politiska satsningarna som ger bättre förutsättningar för medarbetarna. Det gynnar verksamheten när vi satsar på att vara en attraktiva arbetsgivare”, säger Anna Hasselbom Trofast, socialchef.

2020 infördes även heltid som norm, det är också något som innebär en förändring som påverkar våra medarbetares livspussel och livskvalité.

Skip to content