Kontakta oss

Flyktingmottagande Borgholms kommun

Publicerat

Flyktingmottagande

Migrationsverket har presenterat en fördelningsnyckel på hur många flyktingar från Ukraina respektive kommun ska ta emot. Fördelningen är baserad på att det i kommunen finns boende, hur arbetsmarknad och möjlighet till utbildning ser ut. Borgholms kommun ska ta emot 135 flyktingar, och utifrån att redan cirka 75 befinner sig här, blir det cirka 50 till. Förslaget på fördelningsnyckel är baserat på att det till Sverige anländer cirka 76 000 flyktingar från Ukraina fram till sommaren och är ju en siffra som kan förändras och därmed också påverka fördelningen.

Fördelningsnyckeln ska bidra till att flyktingar ska kunna placeras sig mer proportionerligt i landet och inte som vid det stora flyktingmottagandet 2015-2016, då just glesbygdskommuner tog emot en större andel än storstadskommuner.

Boende

Idag bor de flesta flyktingar i vår kommun på Kapelludden, några bor också hos privatpersoner. Boendet på Kapelludden är förlängt till slutet på maj men från 1 juni börjar dock campingarna att ha fullbokat hos sig.

Utifrån de boenden som privatpersoner har erbjudit via vår e-tjänst har lämpliga boenden valts ut. Förhoppningen är att kunna erbjuda boenden i, eller i närheten av, Borgholm där barn och ungdomar redan går i skola och är engagerade i aktiviteter. Blir det svårt att lösa finns möjlighet att erbjuda boende i Löttorp och på till exempel en camping på norra Öland.

Migrationsverket har förtydligat ersättningsnivåer utifrån ett lagförslag som beräknas antas 1 juli, men som börjar tillämpas redan nu. Ersättningen går till kommunen, som i sin tur skriver avtal med den som kan erbjuda boende och fördelar sedan hyra et cetera.

Skola och aktiviteter

Skola är igång, med förberedande skolgång för 20 elever, på Viktoriaskolan.

En inventering av behov av samtalsstöd har gjorts. De som har uppehåll enligt massflyktsdirektivet är inte berättigade till SFI, men kyrkan har kommit igång med sina språkkaféer måndag och tisdag eftermiddag. Svenskundervisning kommer också att erbjudas på Ölands utbildningscenter, med start idag.

Barn och ungdomar har engagerats i fritidsaktiviteter utifrån sina intressen. Kulturskolan erbjuder bland annat skapande verkstad för familjer och musiklektioner.

Skip to content