Kontakta oss

Jodtabletter till en del av norra Öland – beredskapszon vid OKG utökas för kärnkraftsolyckor

Publicerat 25 april 2022

Den 1 juli utökas beredskapszonerna vid Sveriges kärnkraftverk. Det innebär att alla hushåll inom en 25 kilometersradie från OKG i Oskarshamn snart får hem jodtabletter i brevlådan – och det gäller även en del av norra Öland.

Information och jodtabletter på väg

Bor du nära Oskarshamns kärnkraftverk? I så fall ska du hålla utkik efter ett litet paket med information och jodtabletter. Det börjar delas ut med start måndag 25 april.
Vid halvårsskiftet förändras beredskapszonerna runt kärnkraftverket i Oskarshamn. Den tidigare gränsen utökas från 15 km till 25 km. Som en förberedelse inför det ska fler personer få förhandsutdelade jodtabletter samt information för bättre kunskap om den egna beredskapen. De nya beredskapszonerna följer vägar och naturlignaturliga gränsdragningar och kommer att omfatta delar av Oskarshamns tätort, Västerviks södra kommundel och en del av norra Öland. Karta och mer information hittar du på Länsstyrelsens webbplats.

Fakta: År 2020 beslutade regeringen att ny planering och förändrade beredskapszoner ska vara införda 1 juli 2022.

Kontakt vid frågor

För frågor hör man av sig till krisberedskapsenheten på Länsstyrelsen Kalmar län. Telefon 010-223 80 00 (växeln). E-post: krisberedskap.kalmar@lansstyrelsen.se

Samlad information

På Länsstyrelsen Kalmar län hittar du information kärnenergiberedskap.

SVT:s inslag från norra Öland

Se SVT:s inslag om de förändrade beredskapszonerna

 

Hoppa till innehåll