Kontakta oss

Julstad även i år: ”Behåller det mesta av julbelysningen”

Publicerat

Borgholms kommun har tagit beslut om att behålla det mesta av julbelysningen och kompensera det genom att spara in på annan belysning i år.

”Kommunens lösning för julbelysningen är väl avvägd och genomarbetad. Vi sparar el samtidigt som vi har tagit hänsyn till perspektiven trygghet, säkerhet och trivsel”, säger Magnus Areskog, säkerhetssamordnare.

Julbelysningen består av ledbelysning och kommunens totala energiförbrukning kommer inte att öka eftersom vi samtidigt släcker annan belysning.

Väl avvägd dekorativ belysning på allmänna platser leder till ökad trygghet, trivsel, ökad handel och mer utevistelse. Det är viktiga anledningar till att Borgholms kommun har kvar den traditionella julbelysning även i år.  Vi fokuserar på andra åtgärder som gör faktisk skillnad när det gäller att minska energi­förbrukningen.

”Vi har tuffa år med pandemi bakom oss och nu oroliga tider med kriget i Ukraina och dessutom höga elkostnader och räntor. Ännu mer mörker är verkligen inte det vi behöver nu. Vi tycker att julbelysningen är viktig ur ett trygghets- och folkhälsoperspektiv samt för julhandeln och restaurangerna i Borgholm”, säger Anders Magnusson, tillväxtchef.

Julbelysningen längs Storgatan med gammaldags grangirlanger från fasad till fasad längs kvartersgatorna kommer att vara tänd från första advent till tjugondag knut, 25 november till 16 januari. Det är i sig en minskning med cirka 40 dagar jämfört med tidigare år. Julbelysning som inte monteras är isdropparna, de gröna bollarna i norra parken och vid Turistbyrån, vattentornets julbelysning, strålkastarna på Torget och slingan på fjärrvärmeverkets skorsten. Inga ljusstakar eller stjärnor kommer att sättas upp i Stadshuset, däremot kommer en dekoration på Stadshusets balkong att sättas upp, som blir till glädje för fler i staden. En ytterligare besparing är att Slottets fasad samt löp- och promenadslingor vid Mejeriviken och Sjöstugan kommer att tidsstyras och tändas klockan 05:30 tills det ljusnar och sedan tändas igen vid skymning fram till klockan 23.

”Det är en del av våra åtgärder, som innebär att vi gör av med mindre energi men vi får en fin effekt av julbelysningen. Borgholm kommer att vara en fin julstad även i år”, säger Anders Magnusson.

Skip to content