Kontakta oss

Lokalvårdens nya satsning – stora miljövinster

Publicerat

Lokalvårdens presenterade vid en presskonferens på onsdagen sin nya satsning på miljövänligt städ.

Kemikalierna har i princip försvunnit inom lokalvården efter att man börjat använda ett högeffektivt joniserat alkaliskt vatten av märket Z-vatten. Det alkaliska vattnet sprider inga miljögifter och avger heller inga hälsofarliga sprayångor.

”Det här är ett miljövänligt och hållbart sätt att städa. Z-vatten löser upp smuts och fett på ett fantastiskt sätt och dessutom lämnar det inte några spår efter sig, varken på människa eller miljö”, säger Ingela Götberg, chef för lokalvård/transport i Borgholms kommun.

Kommunens städverksamhet använder uteslutande Z-vatten i all städning, utom exempelvis då man behöver få bort kalkavlagringar.

”Z- vatten bygger på japansk teknologi. Vattnet filtreras och renas och genom elektrolys får man upp ph-värdet så att vattnet blir rengörande och löser fett och smuts. Det gör att kommunen av vanligt vatten kan producera eget miljövänligt rengöringsmedel”, förklarar Jonas Bergström som är försäljningsansvarig för produkten och visar på generatorn som kommunen köpt in för att framställa vattnet.

Det alkaliska vattnet förvaras sedan i plastdunkar och sprayflaskor som återanvänds.

”Vi är jättenöjda, det är riktigt effektivt och så känns det bra för miljön. De kollegor som har besvär med allergi slipper sina besvär som de får av kemikalier”, säger May Olsson, lokalvårdare.

Fler satsningar lokalvården gjort när det gäller miljöarbetet är miljövänliga städdukar, de har även köpt in en lådcykel som kan användas vid uppdrag i centrala Borgholm samt en elbil.

Skip to content