Kontakta oss

Nu är vår lantbrukssafari igång

Publicerat

På måndagen, den 11 oktober, besökte vi Sofi Larsson som tog emot oss på sin gård Dalby Ekologiska. Den ekologiska filosofin och kretsloppstänket genomsyrar hela hennes verksamhet. Gården var först på Öland med en biogasanläggning. Anläggningen försörjer hela gården med el.

Robotladugården är omgjord av en gammal maskinhall där återbruk var en viktig byggsten men också smarta lösningar som ska underlätta skötseln av gården.

”Arbetet med korna, att de ska ha det bra och kretsloppstänket är fokus för mig”, säger Sofi Larsson.

Ett mål för framtiden är att bli självförsörjande med foder och att kunna ta vara på och förädla regnvatten.

Vi har även besökt lantbrukaren Björn Folkesson i Jämjö. Gården har varit i hans familjs ägo sedan 1865. Han odlar vete och raps och var först i länet med att gå över till plöjningsfritt, vilket sparar energi. Gården omfattar 145 hektar och han har skötselavtal för Karums kulturlandskap där markerna ska brukas på samma sätt som förr i tiden. Björn Folkesson har även ett stort intresse för råvarumarknaden. Han följer prisutvecklingen på spannmål och oljeväxter på världsmarknaden och diskuterar och tipsar gärna kollegor om detta.

Längre norrut besökte vi Rolf Sjöström i Jordhamn som har dikor av rasen Highland Cattle. De betar stora ytor ute på alvaret och håller landskapet öppet. Han är även aktiv inom stenförädlingsindustrin.


I Runsten hälsade vi på Tomas Zander som berättade om sitt ekologiska lantbruk med köttproduktion och växtodling. Verksamheten på gården omfattar även ett musteri.

Vårt sista besök för dagen var hos Kenneth Folkemark. Han driver ekologisk grönsaksodling samt köttproduktion i Långlöt.

Tack för trevliga besök och värdefulla tips på hur vi kan jobba för bättre service till företagen.

Nu i veckan och nästa vecka fortsätter Lantbrukssafarit då tjänstepersoner och politiker gör företagsbesök med fokus på lantbruk.

Kontakta oss om du vill att vi besöker dig

Lantbruket är en oerhört viktig näring i vår kommun. Det är en stor motor när det gäller arbetstillfällen, viktiga matproducenter och här görs stora investeringar. Tillsammans med turistnäringen är lantbruket den viktigaste näringen på Öland och lantbruket bidrar även stort till turismen. Utan lantbruket hade vi inte haft det unika landskap vi har och som lockar så många till Öland. Vi hoppas få besöka ert företag och höra om era förutsättningar. Berätta om ert företag och vad ni tycker att kommunen kan göra för att underlätta för er. Det är viktig input för oss i vårt arbete med att skapa bättre förutsättningar för företagande i vår kommun. Vi som deltar i lantbrukssafarit är kommunpolitiker och tjänstepersoner från Borgholms kommun.

Kontakta Kristian Sjövall, näringslivsutvecklare, om du vill att vi besöker dig eller för mer information på telefon: 0485-88074 eller skicka e-post

 

Skip to content