Kontakta oss

Ny ranking – så betygsätter företagen vår kommun

Publicerat 03 oktober 2022

Svenskt Näringsliv har släppt sin årliga ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Borgholms kommun klättrar fem placeringar och undersökningen visar att vår kommuns utveckling de senaste fem åren tillhör landets mest stabila, vi är en av de tio kommuner som gör den största förbättringen under femårsperioden.

Borgholms kommun är en av landets mest företagstäta kommuner i förhållande till folkmängd. Vi har omkring 1700 aktiva företag i vår kommun och bland dem många småföretag.

”Det är oerhört glädjande att vi för tredje året i rad klättrar i rankingen av näringslivsklimatet. Vi har jobbat stenhårt för att förbättra företagsklimatet och villkoren för våra företagare.  Idag firar vi men resultatet är en färskvara,  imorgon fortsätter hårt arbete tillsammans med näringslivsrådet och näringslivet för att klättra ännu mer. Vi har högre ambitioner och hårt arbete återstår”, säger Ilko Corkovic, kommunstyrelsens ordförande och tillägger:

”Vi tackar och ger en stor eloge till vårt näringslivsråd som hjälper oss i arbetet med att förbättra företagsklimatet”.

116 företag i kommunen har svarat på enkäten och Borgholms kommun placerar sig på plats 131 bland Sveriges alla 290 kommuner och alltså på en fjärde plats i Kalmar län, efter Mönsterås, Torsås och Kalmar. Borgholms kommun ökar mest när det gäller ”Service och bemötande”, ”Mobilnät och bredband” och ”information till företag”. I kategorin ”Landsbygdskommun med besöksnäring” hamnar vi på plats 7 av 15 kommuner.

”Särskilt glädjande i årets resultat är att vi upplevs mer serviceinriktade. Här klättrar vi 42 platser mot förra undersökningen. Service och bemötande är en färskvara och det måste vi alla ha med oss i varje kontakt med våra företag”, säger Anders Magnusson, tillväxtchef.

Ett gott företagsklimat är  avgörande för tillväxt och utveckling av vår gemensamma välfärd. Dialog är en viktig grund för goda relationer mellan företagare och en kommuns politiker och tjänstepersoner för att skapa förståelse för varandras förutsättningar.

Om rankingen

Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankingen är att visa var i landet det är mest gynnsamt att starta och driva företag. 2022 års ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från 32 000 företagare, och till en tredjedel av statistiska faktorer från SCB och UC. Se årets rankinglista och utvecklingen över tid på www.foretagsklimat.se

Länsranking företagsklimat 2022

Först riksplacering, inom parentes skillnaden mot 2021.

42) Mönsterås (+6)

124) Torsås (-34)

126) Kalmar (+11)

131) Borgholm (+5)

168) Emmaboda (+66)

180) Västervik (-3)

184) Oskarshamn (+46)

198) Nybro (-57)

199) Mörbylånga (+76)

200) Vimmerby (+20)

210) Hultsfred (-65)

227) Högsby (-4)

Källa: Svenskt Näringsliv.

Skip to content