Kontakta oss

Ny satsning på samarbete mellan skolan och näringslivet

Publicerat 18 november 2021

Borgholms kommun vill stärka samarbetet mellan skolan och näringslivet. Vi är i startgroparna med att införa den hyllade Gislavedsmodellen.  

Gislaveds kommun har fått stor uppmärksamhet för sin modell för samarbete mellan skolan och näringslivet. I början av veckan hade kommunledningen bjudit in Gislaveds kommun för en presentation av det unika samarbetet. Även Anneli Nilsson, ordförande i näringslivsrådet och Eivon Gustafsson, ordförande för Företagarna på Öland samt utbildningschef Roland Hybelius var inbjudna till genomgången som förhoppningsvis lägger grunden för en liknande satsning i Borgholm.

”För näringslivet betyder den här satsningen att de kan locka framtida kompetens. Barnen och ungdomarna får veta vad de kan jobba med på hemmaplan och vad de kan komma tillbaka till exempelvis efter studier”, säger Dzenana Abdurahmanovic, näringslivsutvecklare och verksamhetschef på Enter Gislaved AB.

”Det är motivationskapande för våra elever att få en bild av vad man skulle kunna tänka sig att arbeta med i framtiden. Att se olika yrkesroller gör det lättare för barnen och ungdomarna att välja gymnasium och förstå kopplingen mellan det man pluggar och det man sedan kan jobba med, säger Agneta Åhsberg, barn- och utbildningschef, på Gislaveds kommun.

Modellen SKAL som är en förkortning av SKola och ArbetsLiv, är ett samarbete mellan Gislaveds kommuns grundskolor och ett antal företag, så kallade certifierade SKAL-företag.

”En skolklass är knuten till ett SKAL-företag under tre år. Eleverna får göra företagsbesök och vara med på olika aktiviteter hos företagen. Deras erfarenheter tas sedan även upp i undervisningen. Det ger en stolthet för närområdet och inblick i näringslivet både för elever, pedagoger samt studie- och yrkesvägledare”, säger Dzenana Abdurahmanovic.

Eleverna får inblick i olika branscher

Genom grundskolan kommer eleverna att ha träffat på ett stort antal yrken och branscher och därmed fått en god grund inför gymnasievalet i årskurs 9 och vidare studie- och yrkesval.

Förhoppningen är att en liknande modell med ett varaktigt samarbete mellan skola och näringsliv kan införas i Borgholms kommun.

”Vi har uppmärksammat att Gislaved jobbar med den här fantastiska modellen och jag är lyrisk efter deras presentation. På tisdag nästa vecka kommer näringslivsutskottet träffa utbildningsnämndens arbetsutskott för att undersöka och skapa förutsättningar för att satsa på den här modellen. Vi har inte legat bra till i undersökningar som handlar om skolans attityder till företagande och vi måste prioritera den här frågan med ett varaktigt samarbete mellan skolan och näringslivet. Vi är den företagstätaste kommunen i länet och vi måste jobba aktivt med de här frågorna”, säger Ilko Corkovic, kommunstyrelsens ordförande.

Anneli Nilsson, ordförande näringslivsrådet ser positivt på satsningen.

”Jag tycker initiativet att titta på vad andra kommuner gör är mycket bra från kommunens sida. I kommunens näringslivsråd har vi vid flertalet tillfällen berört vikten av samverkan mellan näringslivet och skolan och gärna i tidiga åldrar, säger hon och fortsätter:

”Jag tror även att det är viktigt att utgå från Ölands förutsättningar om man ska gå vidare och göra något motsvarande”.

”Vi är mycket glada att Borgholms kommun är i startgroparna för en liknande satsning. Det är bra att i framtiden kunna bolla och få draghjälp av varandra”, säger Agneta Åhsberg från Gislaveds kommun.

Bilden: Agneta Åhsberg och Dzenana Abdurahmanovicfrån berättade om den hyllade Gislavedsmodellen.

Hoppa till innehåll