Kontakta oss

Nya tutor av utomhusvarningssystemet ”Hesa Fredrik” testas idag

Publicerat

Beredskapen runt kärnkraftverket i Oskarshamn är nu förstärkt med ny utomhusvarning. Samtliga nya tutor, Hesa Fredrik, som kommit till i den nya yttre beredskapszonen runt kärnkraftverket ska testas idag den 5 december.

Det är totalt drygt 60 nya tutor som är placerade på strategiska lägen. De flesta i Oskarshamns kommun, södra delarna av Västerviks kommun samt norra Öland. Ihop med den ordinarie kontrollen av ”viktigt meddelande till allmänheten”, VMA, kommer dessa nu att prövas för första gången idag den 5 december klockan 15.00.

– Det kan hända att man blir rädd om larmet börjar ljuda på platser där det inte varit någon Hesa Fredrik tidigare. Därför är vi angelägna om att sprida kunskap om att de här nya tutorna kommer att ljuda för första gången på vissa platser och att det bara rör sig om ett test.

Det säger Andreas Gustafsson på Länsstyrelsens krisberedskapsenhet som under året jobbat med projektet att få till avtal med personer och företag som sagt ja till att ha en tuta monterad på sin fastighet.

– Utbyggnaden innebär att fler människor snabbt ska kunna varnas i händelse av en olycka på kärnkraftverket. Men de nya tutorna kommer även att kunna aktiveras vid andra typer av händelser.

En signal för viktigt meddelande till allmänheten (VMA) låter 7 sekunder med paus på 14 sekunder. Vid skarp händelse betyder signalen att man ska gå inomhus, stänga dörrar och fönster och lyssna på Sveriges Radio P4, som är beredskapskanal, för mer information.

Senare på kvällen, klockan 19.00, testas också inomhusvarningssystemet som finns i hushållen närmast Oskarshamns kärnkraftverk. Under 2023 kommer samtliga hushåll i de förändrade beredskapszonerna att få varningsmottagare.

Test av varningssystemen sker första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Mer information om VMA-systemet finns på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats:

Skip to content