Kontakta oss

Satsning för att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre

Publicerat 27 september 2023

Tillsammans med Region Kalmar län gör vi nu en satsning för att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre.

Vår äldrelots Eva Sjökvist, och Monika Sellden, distriktssköterska på Hälsocentralen besöker personer som är 80 år och äldre i ensamhushåll och som inte har hjälp från hemtjänst. Målet är att fånga upp personer som upplever ofrivillig ensamhet och  lotsa dem till till aktiviteter med möjlighet till umgänge och sällskap.

Med projektet, som finansieras av ett stadsbidrag, skapar vi oss även en bild av vilka aktiviteter som saknas i kommunen och fångar upp annan ohälsa som vi kan upptäcka vid våra besök både av fysisk och psykisk karaktär för att ge rätt stöd och hjälp.

Ensamhet påverkar den psykiska och fysiska hälsan samt livskvaliteten negativt. Ofrivillig ensamhet skapar också ett större behov av hälso- och sjukvård och omsorg och kan bidra till hälsoproblem.

Våra besök tar  ungefär en timme och vi kommer att besöka så många vi hinner innan årsskiftet i hela Borgholms kommun. Alla som blir aktuella för ett besök får ett brev per post innan Monika Sellden ringer och bokar in en tid.

Om du vill veta mer om projektet är du välkommen att kontakta vår äldrelots Eva Sjökvist på telefon: 0485-88036 eller Skicka e-post. 

På bilden tar Ingrid Nilsson emot besök av Eva Sjökvist och Monika Sellden som förutom att ge tips på aktiviteter även ser hur det är med hälsan och tar bland annat ett blodtryck. 

 

 

Skip to content