Kontakta oss

Se upp för vilt i höstmörkret – bästa råden för att undvika viltolyckor

Publicerat 26 oktober 2022

Med hösten kommer viltolyckorna. Oktober, november och december är de månader då det sker överlägset flest viltolyckor i Sverige. Bara i Kalmar län kan vi räkna med närmare 1 100 incidenter, motsvarande närmare 20 per dag. Vi bad eftersöksjägaren Rune Karlsson tipsa om hur vi kan göra för att undvika viltolyckor.

”Flest olyckor med vilt sker i grynig och skymning då djuren ofta förflyttar sig mellan skog och betesmark. Det är också den tiden då många är på väg till och från arbetet. Det är viktigt att hålla koll i diken och vägkanter för att upptäcka vilt och man ska tänka på att om det kommer ett rådjur springande så kommer oftast fler”, säger Rune Karlsson och fortsätter:

”Det är tydligt att en del förare bara tittar rakt fram på vägen. Det kan vara alldeles fritt och öppet på båda sidor om vägen och dagsljus men ändå så kör man på ett djur.

Enligt Nationella viltolycksrådets statistik har det i år inträffat 337 rådjursolyckor i Borgholms kommun och då har vi bara kommit in en bit in i den mest olyckstunga perioden. Särskilt utsatt sträcka är i stort sett hela väg 136 men även på mindre vägar inträffar viltolyckor.

Anpassa hastigheten och håll avstånd

Årstiden innebär att det blir mörkare och blötare vilket är faktorer som ytterligare ökar olycksrisken och gör det extra viktigt att tänka på hastigheten i trafiken.

”Förutom att hålla extra uppsikt när man kör och att hålla avstånd är det viktigt att anpassa farten efter de förhållanden som råder. Stoppsträckan påverkas av hur fort du kör och därför kan en lägre hastighet vara helt avgörande”, säger Rune Karlsson.

De flesta olyckor i vår kommun involverar rådjur men även grävling, hare och älg finns med bland olyckorna. Eftersöksjägare arbetar i en farlig miljö på och i anslutning till vägen. Tänk på att sänka hastigheten rejält då du har blivit uppmärksammad på att en viltolycka har skett och kör sakta förbi olycksplatsen. Jägare med hund söker i många fall spår vid och på vägen och dessutom kan plötsligt ett skadat djur dyka upp.

”Många är duktiga och sänker farten men en del har helljuset på och drar förbi i hög fart. Det är ett elände för oss när vi går och söker av med lösa hundar,” säger Rune Karlsson som har sällskap av wachtelhunden Wilda när han gör eftersök.

Det här gäller om du kört på ett djur

Om du kört på ett djur ska du parkera på ett säkert sätt så snart du kan. Ta först hand om eventuellt skadade och varna andra trafikanter genom att exempelvis ställa upp en varningstriangel. Märk noga ut platsen, använd gärna en viltmarkeringsremsa och kontakta polisen via 112. SOS Alarm har en gratisapplikation (app) som heter ”112” som med fördel kan användas. Från samtalet, via appen, får SOS Alarm automatiskt dina koordinater samt en kartbild över var du befinner dig.

”Det är ett stort problem att många inte vet var de kört på djuret. De kanske kört hem och anmäler först då. Vi kan leta timmavis på fel plats och våra hundar får upp spår från andra vilda djur. Om du i din anmälan kan uppge så nära som möjligt var olyckan skedde och åt vilket håll djuret sprang sparar det djurets lidande” , vi brukar ringa upp bilföraren som kört på djuret för att få mer information om händelseförloppet och antal djur osv så ha telefonen på ett par timmar efter olyckan säger Rune Karlsson.

Viltolycksremsa kan du hämta gratis på bilprovningsstationer och hos Polisen.

Mer information om viltolycksdrabbade vägar, länsvis statistik och mer information om Nationella viltolycksrådet finns på www.viltolycka.se

FAKTA: Det gäller vid viltolyckor:

  • 80 procent av alla viltolyckor är kollision med rådjur. Från 1januari 2021 till 25 oktober 2022 har det inträffat 794 registrerade rådjursolyckor i Borgholms kommun.
  • Bilförare är skyldig att anmäla en viltolycka med älg, rådjur, hjortdjur, vildsvin, mufflonfår, örn, utter, björn, varg, järv och lodjur.
  • Du ringer då 112. Det ska också tydligt markeras med något föremål var olyckan inträffade.
  • Flest viltolyckor sker i grynig och skymning då djuren ofta förflyttar sig mellan skog och betesmark.
  • De bästa råden för att undvika viltolyckor är som alltid att vara uppmärksam, se till att ha gott om tid och anpassa hastigheten efter vägen, väglaget och ljusförhållandena. Låt bli att fippla med telefonen och radion, utan koncentrera dig på bilkörningen. Och låt blicken söka lika mycket i kanten av vägen där djuren först dyker upp, som rakt fram.

Bildtext: Rune Karlsson på eftersök tillsammans med wachtelhunden Wilda. ”Om du i din anmälan kan uppge så nära som möjligt var olyckan skedde och åt vilket håll djuret sprang sparar det djurets lidande”, säger han.

Hoppa till innehåll