Kontakta oss

Välkommen på invigning av nya Åkerboskolan

Publicerat

Den nya toppmoderna skolan för elever från förskoleklass till årskurs nio står helt klar. Det ska vi fira med öppet hus lördag den 16 september klockan 10-13. Alla hälsas välkomna!

”Hela skolan har varit delaktig i att förbereda för lördagens invigning och medarbetare är på plats för att visa de nya lokalerna. En festgrupp med elever från skolan anordnar aktiviteter och har varit noga med att det ska passa alla åldrar”, säger rektor Cathrin Wiström.

Det ska bjudas på lekar, tipspromenad och olika aktiviteter. Det blir även försäljning av korv med bröd och fika. Intäkterna går till skolans Må bra-aktivitetsgrupp.

”Det här är Sveriges finaste och modernaste skola, ett flaggskepp för norra Öland. Det är en satsning som andas positivism och framtidstro och jag är stolt att vår lilla kommun har kunnat göra den här satsningen på barn och ungdom som också ökar attraktiviteten för inflyttning. Jag vill tacka alla som varit med på resan från sorg 13 augusti 2019 då skolan brann till stolthet och glädje idag när vi har en toppmodern skola för våra barn och medarbetare inom skolan på nordligaste Öland, säger kommunstyrelsens ordförande Ilko Corkovic och fortsätter.

”Åkerboskolans elever har genom åren legat i topp i undersökningar av studieresultat och vi hoppas att de nya fina lokalerna och utemiljön som inbjuder till aktivitet ytterligare ska stimulera eleverna”.

På invigningsprogrammet står också:

Klockan 10 hälsar Cathrin Wiström, rektor, välkommen och en av elever på Åkerboskolan klipper bandet.

Klockan 10.30 invigningstalar kommunstyrelsens ordförande Ilko Corkovic på scenen på baksidan av skolan, vid fritidsgården.

Klockan 11.30 bjuds det på sång och musik av sångerskan och tidigare Åkerboeleven Elvira Ahlström.

Fakta nya Åkerboskolan

Den nybyggda skolan är planerad för 175 elever med ett storkök för 350 portioner och ett allmänt bibliotek. Den sammanlagda byggytan är på cirka 3600 kvadratmeter.

Skolan har byggts större än vad elevantalet kräver men den servar inte bara skolans behov. Storköket som är i drift dagligen förser boende på Åkerbohemmet, pensionärer och flera förskolor med mat. Biblioteket med ”meröppet” är tillgängligt för hela samhället och norra Öland. Aktivitetslokaler, fritidsgård och kulturskola är tillgängliga även utanför skolans öppettider.

Fokus i arbetet med nya skolan har varit arbetsmiljö, närhet, trygghet, uppsikt och trivsel. Förskoleklass till årskurs sex har ett hemområde på ena sidan om huvudbyggnaden och årskurs sju till nio på den andra. Varje klassrum har ett grupprum och möjlighet till avskilda studieplatser med dämpad ljudmiljö.

I huvudbyggnaden finns även kök, matsal, arbetsrum, administration, elevhälsa och gemensamma lokaler för ämnen som hemkunskap, trä och metall och textil. Det finns en attraktiv innegård i mitten av huvudbyggnaden.

I matsalen jobbar man med ljuddämpande material för en lugn atmosfär och matsalen går att använda även till föreläsningar och andra ändamål.

Arkitekten har hämtat inspiration från norra Öland när det gäller färgskala och material, med bland annat att kalkstensgolv i entréerna.

 

 

 

 

 

 

 

Skip to content