Kontakta oss

Inför Valborg – tips kring unga och alkohol

Publicerat

Alkohol- och drogkonsumtionen fortsätter att sjunka stadigt för elever i årskurs nio men Borgholms kommun står ut i statistiken på två punkter: tidig alkoholdebut och de som konsumerar alkohol dricker betydligt mer än snittet i länet. Det här framgår av en ny rapport som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, presenterat.

Enligt CANs senaste rapport om ungas akohol- och drogvanor sjunker alltså andelen alkoholkonsumenter i årskurs nio stadigt. I Borgholms kommun är det inte fler niondeklassare som dricker alkohol än i övriga länet, men de som gör det dricker mycket, betydligt mer än snittet i länet. Andelen elever som uppger att de varit berusade vid 13 års ålder eller tidigare är också betydligt fler än snittet i länet och det här innebär stora risker för våra ungdomar. Vi som har barn- och ungdomar i vår närhet måste hjälpas åt för att motverka detta.

Med vår och sommar i antågande kommer också högtider och festligheter som innebär att många unga kommer i kontakt med alkohol. Valborg och skolavslutningshelgen är några av de tillfällen då många unga gör sin alkoholdebut.

Att prata om alkohol, inte köpa ut och hjälpa sina barn med anledningar att säga nej till alkohol är jätteviktigt och något som de allra flesta tonåringar tycker är bra.

Tips kring tonåringar och alkohol

  • Bjud inte på alkohol hemma
  • Köp inte ut alkohol
  • Var en god förebild
  • Prata med andra föräldrar
  • Prata ihop er och lära känna kompisarna

Om Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN): CAN är ett nationellt kompetenscentrum som arbetar för minskade skador av alkohol och andra droger i samhället genom att följa konsumtions- och skadeutvecklingen och genom kunskapshöjande insatser.

 

 

Skip to content