Kontakta oss

De flesta restriktioner tas bort 9 februari

Publicerat 07 februari 2022

De flesta pandemirestriktioner och allmänna råd tas bort från och med 9 februari. Det gäller bland annat deltagarbegränsningar, vaccinationsbevis och krav på avstånd mellan sällskap. Vissa råd och rekommendationer kommer dock fortfarande finnas kvar.

Den höga vaccinationstäckningen i kombination med att omikronvarianten orsakar färre fall av allvarlig sjukdom har minskat belastningen på sjukvården. Därför har Folkhälsomyndigheten beslutat att ta bort de flesta åtgärder mot covid-19 från och med onsdagen den 9 februari. Myndigheten har också begärt att regeringen och riksdagen ska besluta om att covid-19 inte längre ska klassas som en allmän- och samhällsfarlig sjukdom.

Råd och rekommendationer som fortfarande gäller efter 9 februari

  • Alla som är över 12 år bör vaccinera sig så snart som möjligt.
  • Stanna hemma och undvik kontakt med andra om du har symtom som kan vara covid-19.
  • Vuxna personer som inte har vaccinerat sig bör undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus.
  • För att skydda de mest sårbara kommer riskreducerande åtgärder inom äldreomsorgen finnas kvar. På våra vård- och omsorgsboenden gäller därför fortfarande besöksförbud för vuxna som ännu inte har vaccinerat sig mot covid-19. Detta enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd. Du ska vid besök alltså vara fullvaccinerad. Du kan alltid ringa till boendet där din närstående bor, för att få information om läget.

Obs! Den 1 april kommer de flesta kvarvarande åtgärder tas bort eller anpassas, enligt regeringen. Rådet om att vaccinera sig och särskilda rekommendationer för hälso- och sjukvården kommer dock att ligga kvar.

Kulturskolan och fritidsgårdarna öppnar upp

Begränsningar som har gällt på kulturskolan och på våra fritidsgårdar upphör från och med vecka 6. Vi återgår till ordinarie öppettider på fritidsgårdarna och till undervisning som vanligt i kulturskolan.

Vi välkomnar alla tillbaka, samtidigt som vi uppmanar alla till fortsatt försiktighet och att stanna hemma vid symtom.

Populärt hantverkscafé igång igen

Hantverkskaféerna med drop-in för alla åldrar drar igång igen den 12 februari.  Satsningen startade innan jul och blev mycket populärt. Det är ett samarbete mellan Kulturskolan och Borgholms bibliotek. Kom och testa olika hantverksformer och umgås. Här kan du prova på och skapa i olika typer av material, som papper, ull, tyg, trä, metall och tyg. Prova att karda, spinna och tvinna tråd av ull, vika en pappersask med lock, sy en medalj, lära dig att väva eller prägla metall, tälja en trollstav, trycka på tyg med mera. Vi arbetar i olika teman med många material och välkomnar egna idéer.

Hantverkscafét är öppet lördagar från och med 12 februari. Vi möts mellan 11.00-16.00 i Kronomagasinet i Borgholm.

Grundskolan

Det är fortsatt mycket viktigt att vi hjälps åt på ett lika bra sätt som tidigare med detta för att minska smittspridning, inte bara gällande Covid-19 utan också maginfluensa, vanlig influensa, förkylning med flera. Vi är beroende av att vi fortsätter ta detta på allvar så att vi inte får ett större bakslag och får svårigheter att kunna erbjuda den service som behövs, men framförallt att våra barn och elever inte får den utbildning de har rätt till.

Vi har och har haft ett ansträngt läge och vi hoppas vi kan återhämta oss och återgå till ett mer normalt läge under den närmsta tiden. Därför behöver vi fortsätta vara noga med att alla stannar hemma om man har symtom enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation.

Kallis öppnar

Den 9 februari öppnar Kallbadhuset i Borgholm för bokningar igen.

Åkerbobadet öppet utan begränsningar

Från och med torsdag den 10 februari är badet öppet utan begränsningar, vilket innebär att även bastun är öppen.

Skip to content