Kontakta oss

Strandstädning

Engagera dig för renare stränder i din närhet! ”Ren Ostkust” är en digital och interaktiv karta som främjar och underlättar städinsatser för alla frivilliga, entreprenörer och kommuner.

Syftet med kartan är att hjälpas åt för att minska mängderna marint skräp. Det finns många olika källor till det marina skräpet och oftast har det sitt ursprung från land. Därför går det fint att rapportera områden som inte ligger vid kusten i kartan också.

Ingen strandstädning tillåten vid Kårehamn

OBS: Strandsträda inte vid Kårehamn strand/Skanviken.  Havs- och vattenmyndigheten har sedan flera år tillbaka ett övervakningsprogram för skräp på stränder runt om Sveriges kust. En av stationerna ligger just vid Kårehamn strand/Skanviken. Denna 100-meterssträcka besöks tre gånger per år (vår, sommar och höst) och då samlas allt skräp in och räknas/kategoriseras. Skyltar finns om att inte strandstäda just där.

Läs mer på Ölands naturskyddsförenings hemsida

Vad gör jag med skräpet?

Sortera och återvinn gärna förpackningar av papper, glas, metall och plast. Det material som inte går att sortera kan du lägga i ditt egna sopkärl för brännbart avfall.

Om du får mycket avfall som inte får plats i ordinarie kärl kan du placera det bredvid ditt befintliga kärl, så hämtar Borgholm Energi det vid ordinarie tömning. En extra kostnad på 72 kronor tillkommer. Det går dock bra att lägga en extra soppåse uppe på locket på sopkärlet vid enstaka tillfällen, utan att det tillför någon extra kostnad.

Skulle du hitta farligt avfall eller skrymmande avfall som du inte kan ta med dig, kontakta Borgholm Energis kundtjänst.

Skip to content