Kontakta oss

Den nya socialtjänstlagen

En ny socialtjänstlag beräknas träda i kraft 1 juli 2025. Den nya lagen ersätter den över 40 år gamla lagen och är en stor omställning för socialtjänsten: mot hållbarhet i en tid där samhället förändras.

Förändringarna berör alla socialtjänstens verksamhetsområden: äldreomsorg, individ- och familjeomsorg samt omsorgen om funktionsnedsatta.

Det förebyggande perspektivet ska genomsyra hela socialtjänsten. Fokus ska därmed förflyttas till förebyggande och tidiga insatser, planering, samverkan och resursfördelning.

Socialtjänsten ska i den nya lagen bland annat arbeta mer förebyggande och vara mer lättillgänglig än idag. Syftet med den nya lagen är att socialtjänsten ska hjälpa människor tidigt, innan problem uppstår eller blir stora. Målet är att sänka trösklarna och erbjuda hjälp snabbare och på enklare sätt än idag.

Andra förändringar handlar exempelvis om att socialtjänsten ska bli mer kunskapsbaserad och vila på forskning och beprövad erfarenhet. Socialtjänsten ska även samverka mer, tydligare planera sina insatser efter behoven och utifrån jämställda och jämlika villkor.

Den nya socialtjänstlagen ska också ha ett tydligare barnperspektiv.

Vad har vi gjort?

Sedan hösten 2024 har vi bland annat gjort en kartläggning tillsammans med socialförvaltningens chefer för att skatta läget var vi befinner oss inom olika områden, som till exempel jämställdhet och styrning. I det arbetet utgick vi från frågor som Sveriges kommuner och regioner (SKR) har tagit fram. För att få en så heltäckande bild av vad vi kan förbättra för att följa lagens intentioner bjöd vi in flera olika aktörer, som exempelvis ideella föreningar, Polisen och Region Kalmar, till en dialog. Syftet var att samtala kring vilka behov de ser att kommuninvånarna har och vad som behöver göras för att möta det behovet.

Den 19 maj 2025 deltog förtroendevalda och tjänstepersoner för att lyssna in vad de anser att socialtjänsten behöver förbättra men även för att samtala om vad vi som kommun kan göra tillsammans. I arbetet utgick vi från kommunens kärnvärden: välkomnande, utvecklande och tillsammans.

Vad händer nu?

Våra nuläges- och behovsanalyser samt aktiviteter ligger till grund för hur vi tar oss an det långsiktiga omställningsarbetet. Analyser och aktiviteter revideras efter behov och ska justeras efter workshops den 19 maj 2025. De aktiviteter som skapas kommer att följas upp kontinuerligt.

Analyserna vägleder oss i omställningsarbetet så vi planerar rätt saker, på rätt sätt och i rätt tid. Samverkan och helhetssyn är ledord i omställningsarbetet där socialtjänsten behöver samverka med andra för att syftet med den nya lagen ska uppnås.

Senast redigerad: 19 maj 2025