Tullgatan 40

I centrala Borgholm och den fina parkmiljön på Ekbacka ligger vårt nya omsorgsboende Tullgatan 40 som står klart i februari 2024 med inflyttning i mars. Här står omsorgstagaren i centrum och fokus för vården är att vi möter våra omsorgstagare i deras hem och utgår från deras behov. En attraktiv miljö med möjligheter till aktiviteter och gemenskap är viktig för känslan av trygghet och trivsel.

Hela bygget är på 6 500 kvadratmeter och det nya boendet har 80 lägenheter. Förutom den egna lägenheten finns det gemensamma ytor med plats att umgås, äta,  träffas med anhöriga, delta i olika aktiviteter och vistas ute i direkt anslutning till boendet. På översta våningen är det personalutrymmen.

Det blir ett modernt boende med hög kvalitet och med bra boendemiljö för våra omsorgstagare och arbetsmiljömässigt för våra medarbetare.

Attraktiv och trygg miljö

Alla som kommer bo på Tullgatan 40 har ett biståndsbeslut och har någon form av kognitiv svikt/demenssjukdom. Det är 10 platser per enhet. Lägenheterna som är 30 kvadratmeter består av ett rum med pentry och badrum med toalett, dusch, tvättmaskin och torktumlare.

Boendet har ett stort aktivitetsrum som även kommer kunna bokas för olika festligheter. Det finns ytterligare några mindre rum som kan användas för att umgås med nära och kära. Fokus ligger också på utemiljön som anläggs i direkt anslutning till den fina parken som tillför ett mervärde för de som bor här. Det planeras för en rofylld trädgård med en skyddad innergård och en aktiv trädgård som stimulerar olika sinnen och inbjuder till rörelse. Strövområden kommer att finnas runt boendet och ska sammankopplas med omsorgsboendets utemiljö. Det finns även utrymme för fotvård och frisör.

Alla omsorgstagare kommer ha egna sänglinnen, täcken, kuddar och handdukar som tvättas i den egna tvättmaskinen. Det planeras även för möjlighet att köpa servicepaket som innehåller tvättmedel, schampo, hygienartiklar med mera.

Det finns möjlighet till fiberanslutning via IP-Only.

Omsorgstagaren i centrum

På Tullgatan 40 strävar vi mot ett personcentrerat arbetssätt på alla enheter.  Vi utgår ifrån att vi arbetar i omsorgstagarens egen bostad med individens behov i centrum (IBIC). Omsorgstagaren har en egen kontaktman som är en länk till det multiprofessionella teamet.

Flyttfirma anlitas

Den preliminära flyttplanen är att de som bor på Strömgården och Ekbacka 2 börjar flytta 4 mars därefter de som bor på Soldalen 25 mars och sist ut Ekbacka 5, 15 april. Vi anlitar en flyttfirma så anhöriga behöver inte ansvara för flytt. Hjälp med packning av personliga föremål tar vi tacksamt emot men det är inget krav. Flyttkartonger står flyttfirman för.

Hyreskontrakt kommer tecknas av boendesamordnare Maj Runnemark på socialkontoret inför inflyttning. Hennes kontaktuppgifter hittar du längst ned på den här sidan. Eftersom kommunen hyr boendet kommer även besiktning ske vid utflytt.

Ta en titt på ritningar av omsorgsboenden och lägenheterna

Här kan du titta på ritningar över omsorgsboendet och lägenheterna.

Frågor och svar

Vilka kan hyra en lägenhet?

Alla som kommer bo på Tullgatan 40 har ett biståndsbeslut och har någon form av kognitiv svikt/demenssjukdom. Bedömningen av behovet görs av kommunens biståndshandläggare.

De omsorgstagare som idag bor på Soldalens demensboende, Strömgården, Ekbacka 2 och Ekbacka 5 kommer att få lägenhet på Tullgatan 40 per automatik.

Vad kostar det att bo här?

Kostnaden kan delas upp i tre olika delar:

  • Hyran: Är idagsläget inte fastställd
  • Mat: 4500 kronor (2024 års avgift)
  • Vård och omsorgsavgift: 2575 kronor (2024 års maxtaxa). Kostnaden för omsorgsavgift tas fram genom personlig beräkning när du skickat in uppgift om inkomst.

Bostadstillägg

Det finns möjlighet att ansöka om bostadstillägg upp till 7290 kronor per månad (belopp för 2023)

Bostadstillägg ansöks på pensionsmyndighetens hemsida: https://www.pensionsmyndigheten.se  

Ni kan även få hjälp att ansöka om bostadstillägg på Statens servicecenter i stadshuset tisdag och torsdag klockan 10:00 – 15:00. Statens servicecenter har lunchstängt 12:30-13:30.

 

Måste man folkbokföra sig på adressen?

För att ha möjlighet att söka bostadstillägg krävs det att den sökande är folkbokförd på adressen.

När kommer flytten ske från Strömgården, Soldalen och Ekbacka?

Preliminär flyttplan:

  • De som bor på Strömgården och Ekbacka 2 börjar flytta 4 mars
  • De som bor på Soldalens demensboende börjar flytta 25 mars
  • De som bor på Ekbacka 5 börjar flytta 15 april

Flyttfirma anlitas och ingen anhörig behöver ansvara för flytt. Hjälp med packning av personliga föremål tar vi tacksamt emot men det är inget krav. Flyttkartonger står flyttfirman för.

Hur många enheter är det?

Det är 8 enheter med 10 lägenheter på varje enhet.

Får omsorgstagarna välja rum?

Tyvärr finns det ingen möjlighet att välja rum.

Hur mycket sänglinne, handdukar, kuddar och täcken kommer behövas?

Då alla lägenheter har egna tvättmaskiner och torktumlare bör det räcka med dubbla uppsättningar av handdukar, sänglinnen och täcken.

Ingår tvättmedel och hygienprodukter?     

Servicepaket är en service som vi planerar att införa. Paketet innehåller tvättmedel, hygienartiklar, schampo, tandkräm och tandborste. Kostnaden för paketet är ännu inte fastställt. Paketet är frivilligt om man som anhörig vill köpa artiklarna själv.

Hur många av medarbetarna kommer att flytta med till nya boendet?

De flesta medarbetarna har valt att följa med och vi försöker hålla ihop omsorgstagarna med den personalgrupp som de redan känner, för att öka trygghetskänslan.

Vilka yrkeskategorier kommer finnas på Tullgatan 40?

Förutom undersköterskor och vårdbiträden kommer chefer och sjuksköterskor sitta på plats. Rehabpersonal och läkare kommer att finnas tillgängliga som tidigare.