Kontakta oss

Familjehem, kontaktfamilj och kontaktperson

Det finns flera olika sätt att hjälpa barn som behöver mer trygghet, kärlek och tid. Du kan antingen ansöka om att bli familjehem, då ett barn eller syskon placeras hos dig och din familj. Eller så kan du ansöka om att vara kontaktperson eller kontaktfamilj. En kontaktfamilj tar emot ett barn eller en ungdom i sitt hem, oftast 1-2 helger per månad.

Familjehem

Att vara familjehem innebär att ni tar emot ett barn eller ungdom i er familj. Familjehemmet ska sträva efter att ge barnet god omvårdnad, vardagsrutiner, familjegemenskap och trygghet.

Som familjehem har ni en mycket viktig uppgift att fylla. Ni är utvalda för just det barnet eller unga person som placeras hos er. Familjehem kan självklart se olika ut eftersom alla människor är olika och har olika behov. Det viktiga för familjehem är att ni har en stabil situation och ett stort hjärta. I många fall blir ni som familjehem barnets chans till ett nytt liv och ofta leder familjehemsuppdraget till en livslång relation med barnet.

För att veta mer om hur det kan vara att vara familjehem, ring gärna kommunens familjehemssekreterare. Du kan dessutom besöka hemsidan ”Min insats” för att ta del av andra familjers berättelser om att vara familjehem. Du hittar länken längre ner på sidan, under Mer information.

Vill du finnas där för ett barn eller en ungdom? Ansök om att bli familjehem redan idag!

Hör av dig till oss! Vi träffar er gärna och berättar om vad det innebär att vara familjehem eller kontaktfamilj. Vi erbjuder kontinuerlig handledning och stöttning under uppdraget och är måna om att våra familjehem får den kunskap och trygghet som de behöver. Tveka inte att höra av er om ni har några funderingar, vi ser fram emot samtalet.

Just nu söker Borgholms kommun olika familjer för olika uppdrag. Du kan vara ensamstående, sambo, särbo eller gift – alla familjekonstellationer behövs. Om du har intresse, engagemang och tid så kan din familj vara med och göra skillnad för ett barn i kommunen.

Ett hem att växa i

Är du intresserad av att bli familjehem eller har pågående uppdrag så finns möjligheten att delta i familjehemsutbildningen ”Ett hem att växa i”. Utbildningen är framtagen av Socialstyrelsen och innehåller både teoretiska och praktiska avsnitt med möjlighet till diskussion och reflektion. Målsättningen är att alla som blir familjehem i Sverige ska ha likvärdig utbildning så att alla placerade barn och ungdomar får en så god vård och omsorg som möjligt.

Du behöver inte ha bestämt dig för att vara familjehem för att gå utbildningen, det räcker att bara vara nyfiken! Utbildningen omfattar åtta träffar och kostnadsfri. Kontakta oss vid intresse!

Gör testet för att se om du och din familj passar

 

Kontaktperson/kontaktfamilj

En kontaktfamilj tar emot barnet, ungdomen eller syskonen i sitt hem, oftast 1-2 helger per månad. Att vara kontaktfamilj innebär att man som familj är ett regelbundet stöd för ett barn, en ungdom eller syskon. Det kan vara en relation och ett uppdrag som finns för barnet under en lång del av dennes uppväxt, eller en kortare insats. Det spelar ingen roll om du är ensamstående eller lever ihop med en partner, om du bor i hus eller lägenhet, har barn eller inte. Vi söker olika typer av familjer för att kunna matcha olika barns behov. Du ska kunna erbjuda barnet ett eget rum, men syskon kan bo tillsammans. Det allra viktigaste är att du ska kunna investera tid och engagemang i barnet den tid den är hos dig.

Som kontaktperson träffar du regelbundet ett barn, någon eller några dagar i veckan eller i månaden. Uppdraget handlar om att ge barnet stöd utifrån dess behov, hitta på aktiviteter med barnet och erbjuda det nya miljöer och umgänge.

Kontaktpersoner eller kontaktfamiljer blir alltid utredda innan individ- och familjeomsorgen lämnar medgivande eller beslut till ett uppdrag.

Det kan finnas flera orsaker till att ett barn, en ungdom eller syskon beviljas en kontaktperson/kontaktfamilj.  Föräldrarna kan behöva avlastning eller barnet / ungdomen behöva fler vuxenkontakter. Syftet kan vara att stärka självkänslan, bryta isolering eller finna alternativa fritidsaktiviteter.

Skip to content